Slovenija > Komentarji in kolumne
18 ogledov

Ker ni bila privezana, je letela iz avta

Najmlajši so v prometu še posebej ranljivi. Otroški sedeži jim zagotavljajo veli Žurnal24 main
Povod za komentar je srečanje pred vrtcem, kjer je gospa dva malčka strpala v vozilo brez otroških sedežev in se brezbrižno odpeljala ...

Meta je imela komaj eno leto, ko je doživela prometno nesrečo. Ker ni bila privezana v svojem otroškem sedežu, je padla iz avta in se močno udarila v glavo. Malo je manjkalo, pa bi jo na cesti povozil tovornjak in bi umrla.

To zgodbo sem otrokoma pripovedovala vedno, ko se v avtu nista dovolila privezati ali sta jokala, da ju varnostni pas moti. Čeprav sem si ime deklice izmislila, gre za resnično zgodbo, ki je leta 2013 zaokrožila po spletu. Dvajsetega januarja leta 2013 je v kraju Nični Novgorod na zahodu Rusije pri nepravilnem prehitevanju prišlo do prometne nesreče, v kateri je komaj leto dni stara deklica zletela iz avtomobila na nasprotni vozni pas. Tam jo je za nekaj pičlih centimetrov zgrešil nasproti vozeči tovornjak. Deklica v avtomobilu ni bila privezana, na veliko srečo jo je odnesla le z lažjimi poškodbami. 

Odrasli so gluhi na opozorila 

Zgodba o Meti pri otrocih zelo dobro deluje, oba moja otroka želita biti privezana in se brez tega nočeta odpeljati. Žal pa opozorila in številne tragične nesreče ne delujejo na odrasle, ki svoje otroke še kar naprej puščajo neprivezane, neprivezani so tudi sami. Povod za ta komentar je prav srečanje z gospo na parkirišču vrtca. Njena dva malčka, najbrž vnuka, sta zlezla v avto brez otroških sedežev, ona je za njima zaprla vrata, se usedla v avto in odpeljala. Privezana nista bila ne malčka in ne ona.

Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa so najpogostejši kršitelji uporabe varnostnega pasu vozniki iz starostne skupine med 26 in 45 leti, med njimi je več moških, saj se v povprečju pripenja 91,5 odstotka moških, ter 96,9 odstotka voznic. Na zadnjih sedežih se z varnostnim pasom zavaruje le dobrih 66 odstotkov odraslih, ti pa so v primeru nesreče lahko zelo nevarni za svoje sopotnike. Po podatkih Agencije je v avtu privezanih le okoli 87 odstotkov starejših otrok in okoli 94 odstotkov mlajših otrok.

Redno in brez izjeme

Da bi prepričala vsaj enega od vas, da bi sebe in otroka redno in brez izjeme privezoval, navajam nekaj zelo zgovornih podatkov, ki jih v opozorilih navaja naša Javna agencija RS za varnost prometa.

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico. Če mislite, da ste pri majhni hitrosti varni, četudi ste neprivezani, se zelo motite. Dokazano je namreč, da lahko odrasel zdrav človek z močjo rok in nog zadrži svojo telesno težo le do hitrosti sedmih kilometrov na uro. 

Bi se vi ali vaš otrok lahko ujeli, če bi padli s tretjega nadstropja? To si težko predstavljamo, ampak deluje pri trku vozila s hitrostjo 50 kilometrov na uro na nas takšna sila, kot bi padli deset metrov globoko. Izračuni in analize pa ugotavljajo, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih za 40 odstotkov manj žrtev, če bi bili v avtu vsi privezani.     

Največji učinek glede na vrsto trka v prometni nesreči, imajo varnostni pasovi pri direktnih trkih od spredaj in pri prevrnitvah ali kotaljenju vozila, kjer zmanjšajo tveganje za smrt za kar 74 odstotkov. Razlogov za pripenjanje je še veliko, žal o njih vse pogosteje poroča tudi črna kronika. 

Preberite še:

Tako hudo na naših cestah že dolgo ni bilo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.