Svet
4 ogledov

Ker ni več vse tajno, odnesli denar

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Iz švicarskih bank zaradi boja proti davčnim utajam odteklo ogromno denarja.

Iz švicarskih bank je od leta 2008 odteklo skoraj 350 milijard frankov (290 milijard evrov), je razkrilo poročilo revizijske hiše Pricewaterhousecoopers (PWC). To je 29 slovenskih državnih proračunov. Večji del odliva pripisujejo boju proti davčnim utajam. 

207 milijard evrov so odnesli drugam

Tuje stranke so z računov na švicarskih bankah, kjer naj bi nalagali premoženje neznanega izvora, za katerega niso plačale davkov, dvignile okoli 100 milijard frankov (83 milijard evrov), da bi plačale kazni v tujini, 250 milijard frankov (207 milijard evrov) pa so prenesle v druge države, je ta teden poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja oddelka za finančne storitve PWC v Švici Martin Schiling je kljub precejšnjemu odlivu denarja optimističen glede prihodnosti švicarskega bančnega sektorja. "Zasebne banke v Švici se bodo morale v prihodnjih letih lotiti temeljitih sprememb, bodo pa iz tega procesa izšle močnejše, globalni ugled Švice kot finančnega središča pa se bo obnovil," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.