Slovenija
897 ogledov

Ker odločbe za vrtec še ni, dobila račun za 600 evrov

vrtec arhiv Žurnal24
Našo bralko je skoraj kap. Ker center za socialno delo še ni izdal odločbe, je dobila skoraj 600 evrov računa za vrtec.

Bralka ima v vrtcu dva otroka, najmlajša je še v jaslih. Lani je za enega otroka plačevala manj kot sto evrov, za september, ko je šel v vrtec tudi najmlajši otrok, pa je dobila položnico za skoraj 600 evrov. Vlogo za znižano plačilo vrtca je oddala sredi avgusta, a center za socialno delo odločbe še ni izdal, zato je vrtec položnico izstavil, kot da odločbe nima ali da prihodek na družinskega člana presega tisoč evrov. V tem primeru morajo starši plačati 77 odstotkov cene programa vrtca, ki je na primer v Ljubljani za prvo starostno obdobje 485 evrov. 

"Položnica me je šokirala, ampak jo trenutno vsaj lahko plačam, mi bodo že v prihodnjih mesecih poračunali. Si pa predstavljam, da marsikdo nima toliko denarja, da bi lahko plačal tako visok nepričakovan račun," je dejala. Ko bo odločba izdana, bo veljala od 1. septembra. 

Tak je sistem, vestni starši ne morejo narediti ničesar

Neverjetno pa je, da še tako vestni starši ne morejo preprečiti, da pride to takšnega zapleta. Če bi naša bralka vlogo oddala že julija, bi jo namreč center za socialno delo zavrgel. "Ker se pravica do subvencije vrtca prizna s prvim dnem naslednjega meseca po mesecu vložitve vloge, se v primeru prekmalu vložene vloge, le-ta s sklepom zavrže, ker je bilo o njej že pravnomočno odločeno (v primeru, ko stranka že ima priznano pravico)," so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. 

Otroci v vrtcu | Avtor: Profimedias Profimedias
Za neprekinjeno upravičenost do subvencije vrtca je treba vlogo vložiti v mesecu, v katerem se pravica izteče, centri za socialno delo pa imajo za odločanje po zakonu 60 dni časa. Edino kar starši lahko storijo je, da vlogo oddajo že prvega v mesecu, v katerem se pravica izteče, potem pa upajo na najboljše. 

Podatka, koliko časa dejansko odločajo in kakšne so razlike med posameznimi centri za socialno delo, na ministrstvu nimajo. 

Nekatere občine so bolj razumevajoče

Bralka se sprašuje, zakaj vrtec, kadar nove odločbe še ni, stara pa je potekla, računa ne izda za razred, v katerem so bili starši preteklo leto. V takem primeru bi bila razlika po izdani odločbi gotovo manjša. Navodil, naj naredijo tako, ministrstvo za delo družino in socialne zadeve ni izdalo, so pa "seznanjeni, da določene občine dovoljujejo, da vrtci do izdaje nove odločbe izstavijo položnico z upoštevanjem subvencije vrtca, določene s prejšnjo odločbo".

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • kapibara 18:56 27.oktober 2016.

    Pošteno od vrtca..

  • Yowie 16:58 27.oktober 2016.

    Točno tako - pravzaprav se kar strinjam s SDS, da ta vlada ne dela nic, samo vzdrzuje stanje (a kdo ve za kaksno reforma ali pa resno izboljsanje delovanja katerega izmed sektorjev?), pa sem bolj levi kot desni

  • Yowie 16:56 27.oktober 2016.

    To ni cisto res. Ker vrtec, če ni odločbe tudi ne dobi od občine/ministrstva plačila in s stališča vrtca je razumljivo da delajo na tak način. Pač hočejo imet takoj pokrite stroške! Če bi izdajali po prejšnjem letu, potem dejansko ...prikaži več oni brezobrstno financirajo starše, tukaj je še tudi vprašanje ali so starši oddali vlogo, kaj jim pripada... Problem je na CSDjih, za kar pa je vsaj posredno odgovorna ministrica!