Avto
205 ogledov

Kia prehiteva prestižne znamke z brezstičnim polnjenjem

Induktivno polnjenje Kia
Induktivno polnjenje mobilnikov trenutno ponuja le peščica avtomobilskih modelov. Odslej bodo v tem prestižnem klubu tudi modeli prvega "ljudskega" proizvajalca.

Audi je induktivno polnjenje predstavil šele v svojem največjem modelu Q7, pa še to znamka zahteva avtu premočrtno težko doplačilo 440 evrov. Mercedes-Benz bo morda brezžično polnjenje predstavil v novem razredu E, medtem ko bo prvi BMW, ki bo dovoljeval polnjenje telefona ko ga bo lastnik položil na posebno podlago v avtu, zastonj nudil v seriji 7, ki gre v prodajo z oktobrom letos. 

Doslej je bil General Motors oziroma njegova znamka Cadillac edina, ki nudi induktivno polnjenje v nekaterih modelih že kakšnega pol leta. 

Kia dokazuje, da razume trende

Na vlak novosti, na katerem bo brezžično polnjenje ubralo pot, kot jo je moral prehoditi še pred nekaj leti doplačljivi, danes pa vseprisotni USB vhod, so zelo hitro skočili pri proizvajalcu Kia.

Kia ceed | Avtor: Kia Kia
Za napram Audiju sprejemljivih 90 evrov bodo namreč kupcu omogočili, da si v prenovljenem modelu ceed ("golfov" razred!) omisli tudi brezstično polnjenje telefona. Kia je bila sicer proizvajalec, ki je že USB vhod med prvimi serijsko uvajala v vse svoje modele.

In kako deluje Kiina rešitev? Ko vgrajena plošča z vgrajeno indukcijsko zanko po standardu Qi prepozna telefon, ki omogoča brezžično polnjenje, prične samodejno oddajati do 5 wattov moči, ki jih "prevzema" mobilnik in z njimi polni baterijo. Seveda je proces počasnejši kot prek kabla, vendar pa odpade nerodno iskanje vtičev in izogibanje kablom. 

Avtomobili postajajo "spa" za mobilnike

Svoje delo pa morajo v prihodnje opraviti tudi proizvajalci pametnih telefonov, saj je takšnih, ki serijsko omogočajo brezvrvično polnjenje, še malo. Je pa mogoče takšno tehnologijo izkoristiti s pomočjo posebnih zaščitnih ohišij za telefone, ki so sposobne prenesti nabite valove prek konektorjev do telefonove baterije. Le na tak način si denimo lahko pomagajo imetniki iphona 6, medtem ko rivalski samsung S6 zmore brezžično polnjenje že tovarniško. 

Zanimiv pa je že tudi naslednji trend avtomobilistov v skrbi za pametne mobilnike uporabnikov. General Motors je pred dnevi najavil, da bo v svojih prihodnjih modelih malibu in impala ponudil mesto na armaturni plošči, ki bo omogočalo hlajenje telefona. Slednji se namreč zaradi delovanja često zelo segrevajo, funkcija pa bo pomagala pri vzdrževanju idealne temperature baterije in procesorja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Vunny 12:37 20.avgust 2015.

    Tudi sam vozim kio, pa nimam nič proti drugim znamkam, prej proti načinu vožnje ...Vožnja je udobna, avto tih in dovolj močan, dodatkov v smislu tehnikalije ima polno in morda še kakšno preveč, pridejo pa prav, ko se jih ...prikaži več potrebuje. Ima tudi pomankljivosti, a kateri jih nima?Vsak naj vozi kar mu je povšeči, le da vozi prevdarno, hitro in z dovolj veliko varnostno razdaljo, da lahko varno predvidi bodoče situacije na cestah in temu primerno reagira. Bolj me motijo "telefonisti", ki ovirajo in ogrožajo prometno varnost, nedajanje smernih kazalcev ter vožnja z ugasnjenimi lučmi (bodi še bolj viden). Kii pa, le tako dalje, da konkurenca naredi še boljše avte. Nam v varnost in zadovoljstvo ...

  • Rdečivrag 11:15 16.avgust 2015.

    Ne bluzi in si poglej prodajne številke v svetovnem merilu - pri nas itak ne obstaja zaradi izvoza in enodnevnih garancij nobena statistika, ki bi ji lahko verjel!!! Kia beleži že več kot deset let eno izmed največjih prodajnih rasti ...prikaži več med vsemi znamkami. To, da vse VW fene bolijo takšne zadeve, je pa itak jasno, saj še vedno vozijo avtomobile, ki ne premorejo več kot 2-letne fabriške gaarancije. Res hudo...pa še brezstičnega polnjenja za telefon nimajo...hahaha

  • zixx 00:30 15.avgust 2015.

    Rajš se malo zadrži, ker govoriš bedarije.