Slovenija
91 ogledov

Ogromno prehladov, viroz, angin in vnetih sečil

vreme dež dežnik Shutterstock
Zaradi mraza in dežja razsajajo prehladi in angine, tudi vnetij sečil kot sicer ob tem času. Kriva so mokra stopala, opozarja zdravnica, ki svetuje nepremočljive čevlje za rezervo in zjutraj kakšno jopico.

Slabo vreme ne povzroča le slabe volje, ampak zaradi pogostega dežja in za ta letni čas neobičajno nizkih temperatur vse več ljudi trpi za prehladi ter bakterijskimi okužbami zgornjih dihal. "Res pomoč zaradi prehladov, raznih viroz, angin in tudi vnetij sečil v tem času išče precej več bolnikov kot običajno v poletnih mesecih," ugotavlja splošna zdravnica Jarmila Trček Breznikar iz Zdravstvenega doma Ljubljana Šentvid.

Tisti, ki morajo obiskati njeno ordinacijo, so večinoma preslabo poskrbeli za preventivo. "Tenutno je navsezgodaj zjutraj, ko se nas večina odpravi od doma, kar hladno. Piha tudi čez dan, zato je pametno, da zjutraj oblečemo še kakšno jopico ali jakno., čeprav tega nismo vajeni, saj jopic in jaken običajno v tem obdobju ne potrebujemo. Ko so napovedani močni nalivi, je smiselno obuti oziroma vsaj vzeti s seboj za vsak primer nepremočljive čevelje. Ko nas v odprtih čevljih ali v čevljih, ki se lahko premočijo, ujame dež, imamo potem več ur mokra stopala, kar lahko zelo hitro privede do vnetja sečil," opozarja zdravnica.

Mnogim klima v službi piha v glavo

Za bolezen poleti pa je lahko kriva tudi neprimerna uporaba klimatskih naprav. "Opažam, da se ljudje zaradi klime najpogosteje prehladijo na delovnem mestu, kjer uporabo najteže uravnavajo. Veliko jih namreč sredi tako, da jim iz klimatskega naprave piha mrzel zrak naravnost v glavo, v obraz ali za hrbet. Zato prihaja do pogostejših okužb dihal, zlasti sinusov. Res priporočam, naj se klime namestijo tako, da zrak na piha v glavo niti v noge, kar velja tudi za klimatske naprave v avtomobilih. Zrak naj piha nekje ob strani v vozilu, nikakor pa ne potnikom naravnost v obraz ali v noge,"  dodaja Trček Breznikarjeva. "Če že uporabljamo klimatsko napravo razlika med zunanjo in temperaturo, ki prihaja iz klimatske naprave v nekem zaprtem prostoru, ne sme preseči več kot pet stopinj Celzija."

Komentarjev 1
  • mb 07:45 31.julij 2014.

    samo v sloveniji so vedno klime problem. v zda, kanadi itd pa jimajo klimatizirane bajte in pisarne že 50+ let, pa noben nima težav...Če že uporabljamo klimatsko napravo razlika med zunanjo in temperaturo, ki prihaja iz klimatske naprave v ...prikaži večv nekem zaprtem prostoru, ne sme preseči več kot pet stopinj Celzija."...seveda. samo v Sloveniji. če je zunaj 35+ naj bo v pisarni 30+. zraven pa crkavaš od vročine.že 25 je zelo obremenjujoče za neko pametno delo.