Avto
102 ogledov

Kihanje med vožnjo enako slepoti

Kihanje med vožnjo Shutterstock
Vozniki, ki imajo zaradi različnih alergij napade kihanja, so med vožnjo izpostavljeni nevarnosti. Strokovnjaki za varno vožnjo kihanje med vožnjo primerjajo celo s slepoto.

Voznik, ki med vožnjo kihne enkrat, tudi pri hitrost le 50 km/h, z zaprtimi očmi prevozi pot v dolžini 14 metrov. "Med kihanjem se oči samodejno zaprejo," pravi Dr. Wiete Schramm, ki je sodeloval pri raziskavi TÜV Rheinland (globalni ponudnik tehničnih in varnostnih storitev na cesti). Zdravnik dodaja: "Če človek kihne enkrat še ni težava, alergija pa povzroča napade kihanja, ki ponavadi trajajo več sekund, to pa pomeni, da voznik brez, da bi gledal na cesto prevozi tudi 100 metrov in več."

Vozniki nagnjeni h kihanju se lahko zaščitijo s pravilno uporabo klimatske naprave, priporočljivo je tudi, da med vožnjo nimajo odprtega strešnega okna, pravijo pri nemškem ADAC-u in dodajajo, da je treba redno servisirati in čistiti zračne reže in filtre. Voznikom priporočajo tudi nošenje sončnih očal, da jim svetloba ne draži oči.

Komentarjev 1
  • Trovlak 20:58 07.september 2013.

    Kadar v avtomobilu med vožnjo jem ričet, vedno začnem neznosno kihati. Kdaj pa kdaj se mi zgodi, da v afektu kihanja, naglo zasukam volan in šele, ko odprem oči, spoznam, da se peljem v nasprotno smer. Sem že ničkolikokrat rekel, ...prikaži več da bom šel na pregled, ker to ni normalno, da se mi avto kar tako zasuka.