Slovenija
36 ogledov

Kitajskega iPhona pri nas še ne bo

mi4 iphone5s Youtube
Mobilni telefon Xiaomi Mi4 nekateri kujejo v zvezde, češ da je še boljši od iPhona, sicer majhne količine pa na milijardnih trgih Kitajske in Indije poidejo kot vroče žemljice. A kot kaže, ga pri nas še nekaj časa ne bo.

V nobenem od naših mobilnih operaterjev ga še niso preizkusili. "Morebitna odločitev za umestitev izdelkov Xiaomi v globalno prodajo oziroma v našo ponudbo je v celoti v domeni proizvajalca. Doslej nismo zaznali, da bi proizvajalec imel interes za vstop na evropski in s tem tudi na slovenski trg, bomo pa tudi v prihodnje na to možnost pozorni," pravijo v Telekomu Slovenije. Tudi v Tušmobilu, ki na primer edini med velikimi tremi mobilnimi operaterji ponuja naprave kitajskega proizvajalca Meizu, pravijo, da se Xiaomi še ni odločil za prodajo na trgu EU. 

Skeptiki opozarjajo, da gre za kopijo iPhona, da proizvajalec ne navaja, koliko telefon seva (vrednosti SAR) in da prihaja do težav pri nekaterih evropskih mobilnih omrežjih, pojavile pa so tudi informacije, naj bi nekatere podatke posredoval kitajskim strežnikom. 

Nakup možen, a je tvegan

Čeprav aparat uradno ni na voljo v EU, ga je mogoče prek posrednikov na spletu naročiti tudi v Slovenijo, in to celo z dostavo iz skladišča v EU, kar pomeni, da ni treba plačati carine niti DDV-ja. Najbolj privlačna pa je seveda cena: 415 evrov, mora pa vsak morebitni kupec vzeti v zakup, da mu bodo morda poslali ponaredek ter da bo težko našel servis, kaj šele uveljavljal garancijo. 

Komentarjev 1
  • mirko 18:13 09.oktober 2014.

    No ja, pri Aliexpresu dobiš vse. Obstaja pa kljub temu rizik, da boš dobil ponaredek. Čeprav ti jamčijo, da lahko robo pošlješ nazaj, vendar na vaše stroške, ki pa bodo skoraj takšni, kot je vrednost kupnine. Gledati pač moraš kakšen ...prikaži več rejting (zvezdice) na spletni strani ima artikel, koliko je naročil (čim več, tem boljše) in mnenja tistega, ki je že zadevo kupil in napisal svoje mnenje. Vsekakor je pa dobro, da po prejemu robe potrdiš Aliexpresu, prek meila, da si z robo zadovoljen, ne pa da nič ne odpišeš. Tako se lahko izločajo slabi in nepošteni trgovci.