Avto
233 ogledov

Kitajski DSG-menjalniki VW-ju sivijo lase

DSG menjalnik Škoda
Volkswagen je moral zaradi težav z elektroniko pri DSG-menjalnikih odpoklicati kar 384.181 vozil, proizvedenih za kitajski trg.

Do rekordnega odpoklica na največjem avtomobilskem trgu na svetu prihaja, potem ko je kitajska državna televizija predvajala prispevek o domnevno neustreznih Volkswagnovih menjalnikih, uporabljenih v nekaterih modelih. Ti naj bi povzročali neželeno pospeševanje in posledično nesreče.

Volkswagen je v izjavi nasprotno pojasnil, da težave z elektroniko lahko vodijo do izgube moči avtomobila med vožnjo. Pri tem sicer naj ne bi bilo prizadeto ne upravljanje z volanom, ne zaviranje.
Tiskovni predstavnik Volkswagna na Kitajskem Christoph Ludewig je zatrdil, da odpoklic ni posledica poročanja televizije. "Problem smo spremljali in bilo je očitno, da razmišljamo o odpoklicu," je pojasnil.

Med prizadetimi tudi golf in A3

Največji evropski avtomobilski proizvajalec je ravno prejšnji teden napovedal, da želi na Kitajskem odpreti sedem novih tovarn. Trenutno ima dva obrata, v katerih proizvaja potniške avtomobile, v obeh pa sodeluje z lokalnimi partnerji.

Odpoklic se sicer nanaša tako na uvožene modele kot avtomobile, izdelane na Kitajskem. Prizadeti so modeli kot VW golf in kitajske različice scirocca, bore, tourana, passata, škode in tudi audi A3. Avtomobili so bili proizvedeni med decembrom 2008 in marcem letos, odpoklic pa se po pisanju Bloomberga nanaša le na sedemstopenjski avtomatski menjalnik z dvojno sklopko.

Odpoklic je velik udarec za Volkswagen, ki je želel prav s pomočjo kitajskega trga do leta 2018 postati največji avtomobilski proizvajalec na svetu. Trenutno so na lestvici 10 najbolj prodajanih avtomobilov na ogromnem kitajskem trgu kar štirje Volkswagnovi modeli. Lani je nemški gigant na Kitajskem prodal kar 2,81 milijona vozil in med tujimi znamkami zaostal le za General Motorsom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.