Svet
18 ogledov

Kitajski gre bolje od pričakovanega

kitajska Shutterstock
Kitajska že v prvem četrtletju s 7,4-odstotno ekonomsko rastjo.

Kitajska gospodarska rast že v prvem četrtletju kaže boljše rezultate od napovedanih. Kitajski voditelji še vedno uveljavljajo reforme, ki bodo prispevale k rasti tamkajšnjega gospodarstva.


BBC poroča, da se je v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem gospodarska rast na Kitajskem upočasnila za 0,3 odstotka, vendar je višja od napovedane. Drugi podatki rasti domačega gospodarstva kažejo, da je industrijski donos v primerjavi z marcem lani zrasel za 8,8 odstotka.

Lani si je Kitajska za cilj postavila 7,5-odstotno rast v letu 2014. To naj bi bil rezultat končne stabilizacije gospodarstva po dolgih letih hitre rasti.

Kljub vsemu naj ne bi bil šibek začetek leta v primerjavi z lanskim nič nenavadnega. V začetku novega lunarnega koledarja namreč večina podjetij in tovarn za približno dva tedna zapre svoja vrata. Kljub vsemu pa strah pred nadaljnjo upočasnitvijo povzročajo zadnji podatki iz proizvodnega in industrijskega sektorja.

Spodbujevalniki gospodarstva

Zaradi trenutnega stanja je Kitajska pred kratkim prevzela pobudo, da prevetri svoje gospodarstvo. Ta vključuje povečanje davčnih olajšav za mala in srednje velika podjetja. Hkrati pa povečuje sredstva za železniško infrastrukturo.  

Prav tako je začela odpirati svoje glavne trge in se povezovati s Hongkongom ter dovoljevati čezmejne delniške investicije. Januarja je odprla tudi prosto trgovsko območje v Šanghaju. Ta je kot test za reforme v ključnih segmentih gospodarstva, kot sta finančni in telekomunikacijski sektor, ki sta bila prej pod strogim vladnim nadzorom. Kitajska ravno tako namerava tujim podjetjem odobriti proizvodnjo in prodajo igralnih avtomatov v območju proste trgovine. S tem bo ukinjena prepoved o igralnih avtomatih iz leta 2000.

Napovedi analitikov

Analitiki upajo, da se bo gospodarska rast v tem letu še dvignila. Julian Evans-Pritchard iz Capital Economics pravi: "Kitajska rast je višja, kot smo pričakovali v prejšnjem četrtletju, in to so znaki, da določene reforme že pozitivno vplivajo na situacijo."

Kitajski prodajni kazalniki za marec kažejo na oster padec tako izvoza kot uvoza. Na začetku  meseca je svetovna banka znižala letno napoved rasti za kitajsko gospodarstvo s 7,7 na 7,6 odstotka.

Komentarjev 1
  • dragec 15:34 16.april 2014.

    Kitajci,slovenci prihajamo, da vam sjebemo gospodarstvo