Slovenija > Komentarji in kolumne
140 ogledov

Kje pa zadnji dve noči spi dedek?

Skoraj povsod lahko že preberemo, da gre v primeru koroške deklice za razplet zgodbe s srečnim koncem. Kaj pa je pravzaprav tako srečnega pri tej zgodbi?

Nataša Medvešček (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Verjetno ga ni Slovenca, ki bi mu bilo v tem trenutku jasno, kaj se je s koroško deklico pravzaprav dogajalo (pa čeprav smo zgodbo spremljali od davnega februarja 2011). Vse skupaj spominja na špansko telenovelo ali pa kar na nadaljevanko Lost, saj še vedno ni jasno, kdo je vlekel katero nit. No, zgodba s koroško deklico tudi ni daleč od napete kriminalke. Ne nazadnje je policija vpletene v skrivanje označila za dobro organizirano kriminalno združbo.

Ne glede na žanr pa ima zgodba vsaj eno rdečo nit – paradokse. Pa si poglejmo le nekatere.  

Oče naj bi Svetovalnici Akcija dovolil, da deklico odpelje za dva tedna, kar se je pač razvleklo na več kot eno leto. Ok, ampak zakaj se je oče nemalo po izreku sodbe, ki bi ga za tri leta spravila za rešetke, odločil, da se skrivalnic ne gre več, in ovadil Munca?

Ta se je skupaj z Markačevo prav tako igral mačke in miši. Zatrjeval je, da je živa in zdrava, hkrati pa ni vedel, kje je. Zdaj trdi, da so delovali po navodilih očeta.

Babica naj bi z organizatorji skrivanja komunicirala prek določenih oseb, telefonov in računalnikov. Po poročanju nekaterih medijev pa naj ne bi vedela niti, da je njen sin v zaporu in da jo išče policija. Okoli tega, kdo je financiral skrivanje deklice, ki je očitno videla skoraj pol sveta, tudi ni enotne različice. Kdo je plačeval komu in za kaj?

Žal pa primer koroške deklice v naši deželici ni osamljen. Lani je policija obravnavala kar 416 protipravnih odvzemov mladoletne osebe. Kot kažejo njihove statistike, so ločitve in nevračanje otrok ob dogovorjenem času najpogostejši vzroki, da žrtve vojne med starši postanejo prav otroci.

Kako je dogajanje vplivalo na koroško deklico, bo pokazal čas. Če pustimo socialno izolacijo ob strani, še vedno ostaja dejstvo, da odtegnitev otroka od staršev, četudi bi šlo le za kratek čas, ni ravno balzam za (nadaljnji) otroški razvoj.

Center za socialno delo se bo le po potrebi vključil in sodeloval z mamo. Pravzaprav bo to storil le, če bo mama za pomoč zaprosila. Oče bo lahko obiskoval deklico postopoma, saj si mora mama vanj povrniti zaupanje. Očitno je moralo miniti leto in pol, da bosta starša stisnila zobe in naredila tisto, kar bi že sprva morala – pri vzgoji sodelovati oba. 

Zgodba pa bo po včerajšnji izpovedi očeta in policije dobila še en raz- ali pa za-plet. Svojo tančico skrivnosti odkril tudi Munc.  

Poleg tega, da so vsi delali, kar pač so, ker so želeli deklici le najbolje, pa je jasno še nekaj. Že dva dni vemo, kje je spal Matic Munc, vemo, kje je spala njegova žena in kje Natalija Markač. Tudi za očeta Boštjana vemo. Celo za mlado deklico vemo. Nihče pa se danes ne vpraša več, kje je spal dedek koroške deklice. Očitno tudi njen oče ne, čeprav naj bi bil sum zlorabe male deklice povod za to, da so deklico iztrgali iz rok najbližjih.

Komentarjev 10
  • eva Iz Raja 15:39 03.april 2012.

    LE KAKO SE SPLOH ŠE LAHKO POGLEDAJO V OČI VSI TISTI, KI BI LAHKO POMAGALI KOROŠKI DEKLICI IZ PEKLA KI JO OČITNO SPET ČAKA, PA JI NISO!!.no naj se pogledajo v oči, če se lahko!! FUJ KAKŠNA DRŽAVA!! ENEGA MALEGA ...prikaži več NEDOLŽNEGA BITJA NI SPOSOBNA ZAŠČITITI!!

  • TinaKE 23:03 30.marec 2012.

    Dedek je v letih 1988-1991 aktivno sodeloval pri trgovini z orožjem in si v policijskih vrstah nabral veliko ''kolegov'' in si tako ustvaril moč...Ni pa skrivnost, da ima koroška mafija globoke korenine v praktično vsaki inštituciji in organu na ...prikaži več Koroškem in tudi drugje.Končni rezultat konkretne zadeve pa je hujši, kot bi si ga lahko izmislil najboljši pisec grozljivk. Duševno uničen oče, duševno uničen dedek (očetov oče), trije pošteni ljudje, ki so se edini borili za pravico so dobili vsi po vrsti v hrbet nož, doživeli so medijski linč, zatrla pa jih bo še država. In na koncu še... Deklica. Zlorabljena deklica, vrnjena v roke duševno nestabilni materi in (verjetno) človeku, ki jo je zlorabljal.Bravo, država! Glavno, da rešujete svoje skurumpirane podrepnike.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 16:46 30.marec 2012.

    spraševal sem se kako je to možno,da o morebitnem pedofilu nikjer nobenega ne sodnega ne medijskega sledu.V nekem komentarju sem zasledil, da gre pri omenjenem tovarišu za policista.No zdaj mi je vsaj jasno.Neukrepanje CSD, neukrepanje ...prikaži veče policije neukrepanje tožilstva in nepravilno ukrepanje sodstva.