Avto
47 ogledov

Kje vozijo najbolj agresivni vozniki

jezni voznik Shutterstock
Izsiljevanje prednosti, kretnje in psovke, vožnja preblizu, blokiranje prehoda ali prehitra vožnja ... Kdo se še ni srečal z vozniki, ki počnejo takšne stvari. Morda ste tudi vi eden od njih? Raziskava ugotavlja, kje je tega največ.

Kje živijo najbolj agresivni vozniki? Marsikdo bo sicer trdil, da je Slovenija domovina "norcev" za volanom, a naše države ni bilo med sodelujočimi v mednarodni raziskavi o obnašanju za volanom, tako da temu ni mogoče pritrditi, tudi sicer so verjetno marsikje še hujši primeri.

So pa rezultati raziskave, ki so jo naredili pri korporaciji LeasePlan, specializirani družbi za flotne kupce, vseeno zanimivi. Kot je za zurnal24.si povedal predstavnik družbe Tom Gillinngham, je v raziskavi sodelovalo 3380 voznikov iz iz 20 držav, med njimi 14 držav iz Evrope. Raziskave je bila opravljena med junijem in julijem letos.

Nekatere ugotovitve so sicer komaj verjetne, saj so denimo vozniki v Indiji ali Turčiji po tej raziskavi prave ovčice, ki izredno redko izsilijo prednost drugim, skoraj nikoli ne vozijo tik za zadnjim odbijačem in očitno zelo spoštujejo hitrostne omejitve. 

Agresivni vozniki | Avtor: LeasePlan LeasePlan
Med evropskimi narodi pa je največ agresije očitno doma v Veliki Britaniji, Italiji, Franciji in Luksemburgu, kjer je tri četrtine ali še več odstotkov vprašanih že doživelo opolzko kretnjo s strani drugih voznikov, tudi sami so jo že marsikdaj prispevali. V Veliki Britaniji, Grčiji ali Franciji imate tudi največ možnosti, da vas bodo verbalno opsovali, na Švedskem pa je kar 89 odstotkov vprašanih že doživelo, da jim je nekdo izsilil prednost. V Nemčiji in Franciji je najbolj "normalno," če vam nekdo na cesti diha za ovratnik z vožnjo preblizu, zanimivo pa so Švedi očitno med najbolj samokritičnimi, saj so anketiranci v rekordnem številu priznavali, da so tudi sami že storili katero od zgoraj navedenih traparij drugim in niso bili zgolj uboge žrtve.

In najbolj prijazni evropski vozniki? Po raziskavi sodeč živijo na Poljskem, Portugalskem in na Nizozemskem.

Države, ki so sodelovale v raziskavi: Avstralija (AU), Belgija (BE), Brazilija (BR), Češka (CZ), Francija (FR), Nemčija (DE), Grčija (GR), Indija (IN), Italija (IT), Luksemburg (LU), Nizozemska (NL), Norveška (NO), Poljska (PL), Portugalska (PT), Španija (ES), Švedska (SE), Švica (CH), Turčija (TR), Velika Britanija (UK), ZDA (US).

Komentarjev 4
  • lazer999 13:38 01.december 2014.

    Za slo je blo premal placa. Prevelike številke

  • Žurnalček 08:07 01.december 2014.

    Če bi bila v raziskavo vključena tudi Balkanska federacija , bi bili teli rezultati velik drugač !

  • Papaja Popi 07:50 01.december 2014.

    Pa ravno v Indiji in Turčiji naj bi bili ovčice.Pa ja !!!!!!!!!! Bla , bla !!!!!!!!!!