Zdravje > Prehrana
121 ogledov

Kje vse se skriva sladkor

hujšanje dieta trebuh Shutterstock
Pri večini shujševalnih diet z menija izločimo hrano, ki najbolj redi. Pa ste izločili prava živila? Ste prebrali deklaracijo?

V želji po vitkejši postavi pogosto spremenimo svoje prehrambene navade. Iz hrane najpogosteje izločimo sladkor, ki redi in ki je za naše zdravje škodljiv. Tako se odpovemo čokoladicam in jih zamenjamo z musli rezinami, za zajtrk pa nemsto kruha in čokoladnega namaza, jemo muslije. Pa smo se s tem res znebili redilnega sladkorja?

Ob natančnem branju deklaracij se boste pri nekaterih živilih zgrozili, saj vsebujejo več sladkorja, kot hrana, ki smo jo v dobri veri izločili iz jedilnika. Veliko sladkorja ima denimo nekatera konzervirana koruza, rdeča pesa in razni solatni prelivi. Razne kečape bi lahko uvrstili kar med sladkarije. V pol litrski embalaži imamo lahko več kot 170 gramov sladkorja. Manj sladkorja boste pojedli, če boste zaužili tristo gramov M&M’s bombonov, ki so seveda prav tako polni sladkorja.

V brusnicah večinoma sladkor

Tudi suho sadje, sadne rezine ali musliji so lahko zahrbtni. Sto gramov suhih brusnic vsebuje tudi sedemdeset gramov sladkorja. Nekateri musliji, ki z embalažo zavajajo, da gre za dietno hrano, vsebujejo več kot dvajset odstotkov sladkorja. Prave zakladnice sladkorja so sladkane pijače, v pol litrski embalaži je pogosto deset žličk sladkorja. Alarmantno je, da so denimo slovenski mladostniki v evropskem vrhu po količini popitih pijač z dodanim sladkorjem. Leta 2010 sta po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje  sladkane pijače vsak dan uživali kar dve tretjini mladostnikov. 

Za primerjavo, po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), odrasla oseba ne bi smela zaužiti več kot šest žličk sladkorja dnevno. Če presegamo priporočene vrednosti sladkorja, povečamo tveganje za debelost, bolezni srca in ožilja, inzulinsko rezistenco, karies, motene maščobe v krvi in metabolni sindrom.

Preden si boste naslednjič namesto čokoladice privoščili sadno rezino, preverite deklaracijo. Sto gramov na videz zdrave rezine lahko vsebuje tudi 35 gramov sladkorja, medtem ko jih denimo Bounty vsebuje 47,7. Preden naslednjič kupujete živila, obvezno preverite deklaracijo. Presenčeni boste, da je sladkor tudi v namazih z zelenjavo, mesnih ragujih, v kmečki salami ali hrenovki, …

Lahko si pomagate tudi s spletno stranjo veskajjes.si, ki je eden od projektov Zveze potrošnikov Slovenije in kamor lahko vnesete podatke z deklaracije kupljenih živil. Tako imenovani semafor vam bo javil, ali hrana vsebuje preveč sladkorja, maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.