Slovenija
49 ogledov

Kjer je dim, je vlomilec

Gost dim v 30 sekundah popolnoma zapolni prostor. (Foto: Sintal) Žurnal24 main
Dimna zavesa. Podaljša čas vloma, saj ni mogoče videti niti prst pred nosom.

“Povprečen čas vloma v bencinske črpalke, trgovine in menjalnice, kjer je največ vlomov, je 4,5 minute. Želeli smo najti nekaj, kar ta čas podaljša, saj je tako večja verjetnost, da vlomilca ujamemo oziroma da ta naredi manj škode,” je povedal Robert Pistotnik, predsednik uprave Sintala. Rešitev so našli v dimni zavesi smokecloak, ki jo proizvaja danski proizvajalec.

Lahko rečemo, da prodajamo meglo.
Robert Pistotnik, Sintal

Sistem, stane okoli dva tisoč evrov in jo je dobro namestiti nad blagajno ali vhodom.

Ko vlomilec sproži alarm, se iz generatorja začne valiti gost dim, ki v manj kot 30 sekundah popolnoma zapolni prostor – sprošča se namreč s hitrostjo 600 kubičnih metrov na minuto.

V megli, v kateri ni mogoče videti niti prst pred nosom, o čemer smo se prepričali na predstavitvi, se vlomilec ne more več orientirati, še manj iskati tisto, po kar je prišel.

Po besedah Boštjana Kurmanška, direktorja razvoja v Sintalu, “ta suhi dim ni škodljiv za zdravje, prav tako ne pušča nobenih sledov na tehničnih napravah, pohištvu ali oblekah”. Dim ostane v prostoru eno uro, prostor pa se prezrači v od 20 do 30 minutah.

V Sintalu so lani fizično varovali 526, tehnično pa 15.230 objektov. V prvih so preprečili 461 tatvin in do prihoda policistov pridržali 406 ljudi, v drugih pa so prijeli 18 vlomilcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.