Slovenija
77 ogledov

Klemenčič pripravlja podlago za elektronske dražbe

Ključi za hišo Profimedias
Ministrstvo za pravosodje pripravlja ureditev zakonske podlage, ki bo omogočila elektronske dražbe premičnin in nepremičnin. Tako bi privabili širši krog dražiteljev za dosego višje cene, kar je v interesu tako upnika kot dolžnika.

Sodišča objavljajo javne dražbe na spletni strani sodišča, kjer so objavljene javne dražbe ter rubeži nepremičnin in premičnin. 

"Opisi nepremičnin so zelo skopi, saj je opisan ID nepremičnine, preko katerega se velikokrat te nepremičnine ne najde," na predlagam.vladi.si piše predlagatelj. "Sodišče bi moralo vsaj z enim stavkom opisati, kaj nepremičnina v naravi predstavlja in na katerem naslovu se nahaja. S tem bi lahko pridobili več mogočih dražiteljev oz. kupcev. Trenutno na teh dražbah kupujejo le poznavalci."

Informacije o dražbah premalo dosegljive

Na pravosodnem ministrstvu, ki ga vodi Goran Klemenčič, se s to oceno strinjajo. "Ugotavljamo, da z objavo odredbe o javni prodaji nepremičnine ali oklica javne dražbe premičnin na spletni strani sodišča potencialni kupci ne dobijo dovolj informacij in menimo, da je možno in potrebno v izvršilnem postopku v večji meri izkoristiti možnosti elektronske prodaje premičnin in nepremičnin," so zapisali pri ministrstvu. "Strinjamo se s predlagateljem, da so informacije o dražbah premalo dosegljive, z možnostjo vpogleda v natančnejši opis nepremičnin in premičnin, ki se prodajajo v izvršilnem postopku, pa bi dosegli širši krog dražiteljev."

Po veljavnem zakonu o izvršbi in zavarovanju sodišče objavi odredbo o javni prodaji nepremičnine na spletni strani sodišča. "Odredba o prodaji vsebuje pogoje za prodajo nepremičnine, navedeni pogoji pa morajo vsebovati tudi natančnejši opis nepremičnine," pojasnjujejo pri ministrstvu. "Pravilnik o opravljanju službe izvršitelja določa, da izvršitelj razglasi javno dražbo premičnin z oklicem na spletni strani sodišča. V oklicu javne dražbe mora izvršitelj določiti tudi vrsto in opis stvari, ki se bodo prodajale."

Spremembe zakonodaje

Zaradi navedenih pomanjkljivosti že pripravljajo spremembe zakona o izvršbi in zavarovanju. "Ena izmed predvidenih rešitev, ki jih pripravljamo na ministrstvu, je tudi ureditev zakonske podlage za elektronske dražbe, tako glede premičnin kot nepremičnin," pravijo na ministrstvu. "Načrtujemo, da bi omogočili lažji dostop do cenitvenih poročil v izvršilnih postopkih tako, da se omogoči elektronski vpogled v takšne cenitve."

Dodajajo, da bo, ko bodo sprejete ustrezne normativne podlage, treba vzpostaviti in oblikovati spletno stran za elektronske dražbe, ki bo potencialnim dražiteljem omogočala na enem mestu pridobiti čim več informacij o predmetu javne dražbe. "Na ta način," ocenjujejo, "se bo omogočilo sodelovanje širšega kroga dražiteljev, kar zagotovo poveča uspešnost prodaje in dosego višje cene, kar je v interesu tako upnika kot dolžnika."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.