Slovenija
22 ogledov

Klemenčič zamolčal hišo?

komisija za preprečevanje korupcije, KPK Anže Petkovšek
Državnozborska mandatno-volilna komisija bo danes predvidoma razpravljala o premoženjskem stanju šefa protikorupcijske komisije. Sejo je zahtevala SDS.

Pri SDS izpostavljajo nejasnosti pri finančnem stanju Gorana Klemenčiča, njegovih dolgovih in poroštvih. Očitajo mu, da hiše ni vpisal v register Geodetske uprave RS.

V SDS so kot povod za zahtevo navedli elektronsko sporočilo, ki so ga prejeli poslanci. Pismo problematizira nakup hiše, ki sta jo kupila Klemenčič in njegova soproga. Po izjavi slednje naj bi hišo kupila od družbe Doland nepremičnine, a je mesec pred podpisom pogodbe lastnica družbe postala ciprska družba SGSP Limited. Zato se po navedbah pisma postavlja dvom, s katero družbo je bila dejansko podpisana pogodba.

Prav tako se postavlja vprašanje, ali držijo navedbe Klemenčiča v poročilu o njegovem premoženjskem stanju, da ima 30 tisoč evrov posojila in da je za 30 tisoč evrov porok pri posojilu. Iz javnih evidenc namreč po navedbah pisma izhaja, da sta na hišo vpisani hipoteki po 170 tisoč in 25 tisoč evrov.

Se je izogibal davkom?

Pismo še navaja, da Klemenčičeva hiša ni vpisana v register Geodetske uprave RS oziroma ima vrednost nič, zato se zastavlja vprašanje, ali je Klemenčič od geodetske uprave leta 2010 prejel informativni izračun vrednosti nepremičnine in ali je opustil dolžno ravnanje prijave dejanske vrednosti nepremičnine geodetski upravi ter se tako poskušal izogniti davkom.

Je komisija sploh pristojna?

Klemenčičeva žena Nina Zidar Klemenčič je za časnik Finance povedala, da nepremičnine nista prijavila, ker ju geodetska uprava k temu ni pozvala. Tudi sam Klemenčič je vse očitke zavrnil. Izpostavil je tudi, da se nič od očitanega ni dogajalo v času njegovega opravljanja javne funkcije.
Predlagatelji se v zahtevi za nadzor sklicujejo na 21. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki pravi, da nadzor nad premoženjem predsednika protikorupcijske komisije opravlja DZ. Pravnik Rajko Pirnat pa ob tem opozarja, da slednje velja le za DZ, ne pa tudi mandatno-volilno komisijo DZ.



Komentarjev 33
  • Gara Gara 18:26 06.februar 2013.

    in kaj?,je zato komunajzerski finančni minister/predsednik vlade/trgovec z orožjem janez janša kradel kaj manj?????????

  • tartufka2226 16:44 06.februar 2013.

    ma koji k....c zdaj igrajo povratno tekmo.Saj ne preiskujejo njega in zakaj bi ga ravno sedaj.banda revanšistična

  • francek 15:21 06.februar 2013.

    Ko pa komunajzarji 70 let nastavljajo svoje te pa ne moti