Slovenija
32 ogledov

Klestijo, kjer je še mogoče

Slovenija 01.10.2013 studenti pred LPP prodajnim mestov na Bavarskem Dvoru v Lju Saša Despot
Študij. Manevrskega prostora za varčevanje zmanjkuje. Fakultete. Na številnih programih so odpovedali predavanja ali zmanjšali število ur in združili skupine, a vse v okviru pravil.

Neplačevanje nadobremenitev, spremembe študijskih programov ter zmanjševanje vpisnih mest in števila kontaktnih ur (manj predavanj, več individualnega dela). To so nekateri izmed ukrepov, ki so jih našteli na fakultetah, ko smo jih vprašali, kako se spopadajo s pomanjkanjem sredstev, zlasti za izvajanje programov na drugi bolonjski stopnji. Vse to seveda počnejo skladno z akreditacijo – prilagoditve so torej tolikšne, kot jih dopuščajo pravila.

Profesorji z manj plače?

Tako ne drži, da naj bi profesorji na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (FDV UL) privolili v polovično plačo, kot je prejšnji teden poročal portal Siol.net. "Profesorji se za izvedeno delo niso odpovedali nobenemu delu plačila. Nobene vsebinske prilagoditve glede tega ni in študenti ne bodo za nič prikrajšani," so nam sporočili s FDV. Na podiplomskem študiju novinarstva, kamor se je prijavilo manjše število študentov, kot ga predvideva minimum za izvedbo, bodo sicer pri treh predmetih z dovoljenjem univerze razpolovili število kontaktnih ur. To pomeni, da bodo profesorji ostali brez dela plačila, ki bi ga v primeru izvedbe prejeli.

Racionalizacija že lani

Na ljubljanski filozofski fakulteti združujejo skupine, kjer je to mogoče, in omejujejo izbirnost – razpišejo največ en izbirni predmet več, kot ga za uspešen zaključek letnika predvideva program, je pojasnila dekanja Branka Kalenić Ramšak. "Rezerv pri varčevanju praktično nimamo več, vendar se bomo kljub težkim razmeram, tudi z notranjo solidarnostjo, poskušali prilagajati razmeram z najmanj bolečimi ukrepi," je sklenila.

Univerza v Mariboru (UM) letos nadaljuje lani začete varčevalne ukrepe. "Ob tem moramo opozoriti na dejstvo, da na večini študijskih programov dodatne racionalizacije niso več mogoče, saj smo dosegli stopnjo, pod katero zaradi doseganja minimalnih standardov kakovosti ne moremo in ne smemo iti," so pojasnili na UM.

Franc Zupanič, prodekan Fakultete za strojništvo UM, ki ima okoli 200 študentov na drugi bolonjski stopnji in za to potrebuje približno 1,5 milijona evrov, je dejal, da stroške zmanjšujejo z zmanjševanjem kontaktnih ur in neplačevanjem nadobremenitev. "V prihodnje načrtujemo takšne spremembe, da bomo zmanjšali vse obremenitve sodelavcev na osnovno raven brez nadobremenitev," je povedal Zupanič. Ivan Krajnc, dekan mariborske medicinske fakultete, pa je dejal, da razmišljajo o pridobitvi denarja na trgu, saj tudi njim primanjkuje finančnih sredstev. Na Fakulteti za management Univerze na Primorskem (UP), ki ima izgubo, so večino programov prenovili ter jih s tem vsebinsko in izvedbeno "konsolidirali in koncentrirali". Tudi na Pedagoški fakulteti UP za izvajanje druge stopnje pri 161 rednih študentih nimajo dovolj denarja. "Če je potrebna prilagoditev izvedbe, se študente s tem seznani ob začetku študijskega leta in običajno se s tem strinjajo," so povedali na fakulteti.

 

 

Komentarjev 2
  • dragec 08:43 10.oktober 2013.

    Res je, SDS je napovedala - PS in koalicija izvršuje.

  • juventus1897 06:57 10.oktober 2013.

    Pa nikjer nobenega vstajnika...