Slovenija
17 ogledov

Kleti so reševali skoraj vsi gasilci iz Kranja in okolice

dež Saša Despot
Sinoči so v dobre pol ure močni nalivi po Gorenjskem zalili in poškodovali 51 objektov.

149 gasilcev iz 14 gasilskih društev iz okolice Kranja in Škofje Loke so sinoči dobre štiri ure odstranjevali posledice in izčrpavali vodo iz popolavljenih objektov po neurju z močnimi nalivi.

"Intervenirali smo v skupno 51-ih poplavljenih objektih, kjer je bilo potrebno v glavnem izrčpavati meteorno vodo po nalivu. Večinoma so bili to stanovanjski objekti, nekaj pa je bilo tudi industrijskih objektov. Polno zaposlena so bila praktično vsa gasilska društva na tistem območju, na razpolago so nam takrat ostala namreč le tri društva, ki bi jih tedaj lahko vpoklicala za morebitne druge intervencije, dogodke," pojasnjuje Matej Kejžar, vodja gasilske operative v Gasilko reševalni službi Kranj.

Poplave po hišah, v domu za ostarele in gostinskem lokalu

Najhuje je bilo, poudarja Kejžar, sinoči nekaj po osmih zvečer, ko se je neurje naglo razširilo. V Kranju in okolici je tako v le dobre pol ure, ko je bil naliv z močnimi sunki vetra najmočnejši, meteorna voda poplavila kleti v 43 stanovanjskih hišah, treh večstanovanjskih stavbah, treh proizvodnih prostorih, domu za ostarele in gostinskem lokalu, ugotavljajo na Upravi za zaščito in reševanje.

Skoraj istočasno so gasilci iz Škofje Loke in okolice zaradi lokalnega neurja voda reševali poplavljene kleti in cestišča, od koder so odstranjevali naplavine in čistili vodne prepuste.

Vodo pa so iz zalitih prostorov gasilci črpali tudi na več lokacijah po Ljubljani in v okolici Medvod, zlasti v Zbiljah.

Naslednji dnevi bodo bolj prijetni

Vremenoslovci z agencije za okolje za danes in naslednje dni napovedujejo prijaznejše oziroma toplejše vreme. Največ sonca se obeta danes, s temperaturami od 21 do 24 stopinj. Podobno toplo naj bi bilo tudi v petek, ko se napoveduje pretežno jasno vreme.

"V soboto bo večinoma sončno, proti večeru pa se bo predvsem v severni polovici Slovenije zmerno pooblačilo. V nedeljo bo na Primorskem dokaj sončno, drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V notranjosti Slovenije bo nastalo nekaj ploh," dodajajo na Arso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.