Avto
70 ogledov

Ko pomoč potrebuje Romun, si pomagajo tudi z Google Translate

112 Saša Despot
Operaterji regijskih centrov na številki 112 morajo biti pripravljeni na raznovrstne klice. Ampak kako se sporazumejo s tujcem, ki ne zna niti angleščine? S katero številko poleg 112 boste še takoj navezali stik z operaterjem v primeru stiske?

Na 13 centrih za obveščanje na klicni številki 112 na leto prejmejo po pol milijona klicev, ko nekdo potrebuje takšno ali drugačno pomoč. Če ocenijo, da je potrebna intervencija pristojnih služb, nato operaterji obvestijo naprej gasilce, gorske reševalce, nujno medicinsko pomoč, kinologe, jamarje, potapljače in seveda tudi policijo, če klicani potrebuje njihovo pomoč. Približno vsak peti klic je takšen, ko klicani potrebuje intervencijo reševalcev. 

Vendar na številko 112 ne kličejo le Slovenci, marveč tudi tujci. Ti po mnenju Boštjana Tavčarja, vodje ljubljanskega Regijskega centra za obveščanje, dobro poznajo številko 112 ter zakaj se jo uporablja, vendar včasih problem predstavlja jezikovna bariera. "Največ klicev poleg tujcev prejmemo s strani Italijanov, nato sledijo Romuni ter šele nato nemško govoreči. Težava pri Romunih pa je, ker slabo govorijo angleščino, romunščine pa tudi nihče od operaterjev ne obvlada." 

V centru zato uberejo tudi kakšen nenavaden pristop, da le lahko pomagajo ljudem v stiski: "Smo se že znašli tudi tako, da smo klicatelja prosili, naj nam pošlje SMS sporočilo. Nato pa smo to sporočilo prevedli s pomočjo Google Translata in ugotovili, kaj želijo."

Na številki 112 resno vzamejo vsak prispeli SMS. Tovrstno sporočanje so kot prvi v Evropi v Sloveniji pričeli uporabljati že konec leta 2008, prvenstveno pa je bila uvedena za potrebe gluhih in naglušnih oseb. Storitev je prejela tudi mednarodno priznanje organizacije EENA, ki združuje klicne centre po Evropi. 

Če vtipkam 911, se bo javil reševalec v ZDA?

Slovenija je že leta 1997 kot druga država v Evropi uvedla enotno številko 112 za klic v sili, danes je to enotna številka v Evropi. Klic telefon opravi neodvisno od operaterja, pri katerem imate sklenjeno pogodbo telekomunikacije. A z operaterjem boste navezali stik tudi, če v telefon vtipkate številko 911, kar je sicer številka za nujne klice v ZDA in Kanado. Gre za dogovor, po katerem obe številki v telefonih avtomatsko preusmerita klic do najbližjega regijskega centra za obveščanje. 

PREBERITE ŠE:

andrej.leban@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • UnNormal 09:31 25.april 2016.

    Romščina sploh ne spada v romansko skupino jezikov, v kateri je romunščina, torej si sploh nista podobna oz zelo malo. Romščina ima manj od 4% romanskega vpliva.

  • McClain 17:14 24.april 2016.

    haha, dobra

  • pisava 12:27 24.april 2016.

    Naj zaposlijo nekaj ciganov, da bodo tudi Romuni imeli vso oskrbo v Sloveniji.