Slovenija
190 ogledov

Klime in ventilatorji gredo za med

Klima klima
Začasno boste problem klime rešili s prenosno klimatsko napravo, a za trajno hlajenje je bolje, da se odločite za klasiko. Ali skok v bazen, tudi ti gredo v zadnjih dneh dobro v promet.

Medtem ko bi si bilo v teh pasje vročih dneh najbolje privoščiti dopust, imajo prodajalci in vzdrževalci klimatskih naprav in drugih artiklov za lajšanje poletne vročine prav sedaj največ dela. "Ja, precej več je povpraševanja za nove naprave in vzdrževanje starih," pravi Samir Kos z podjetja IKOS, Servis in montaža klimatskih naprav.

Pri velikih trgovcih so najbolj aktualne prenosne klimatske naprave. "Njihova prednost je, da ne potrebujejo vgradnje in se lahko začnejo uporabljati že takoj po nakupu, poleg tega pa jih lahko enostavno prestavljamo tja, kjer jih najbolj potrebujemo," pravi Anže Voje iz Merkurja. "Prenosne klimatske naprave so aktualne tudi za prostore, kjer se klime sicer ne more ali ne sme namestiti, npr. zaščitena stara mestna jedra, kamp prikolice ali vikende." Njihove cene se začnejo že pri 250 evra, prodajajo pa tudi običajne klimatske naprave z montažo. 

Prenosne klime kot začasna rešitev

Kos iz Ikosa poudarja, da so prenosne klime primerne le za začasno rešitev. "Ponavadi se vedno najde rešitev za klasično klimo, razen v starih zgradbah, kjer se jih ne sme nameščati na zunanje zidove," pravi Kos. "Na videz so zelo praktične, ker se lahko prenašajo iz sobe v sobo, a so dokaj neučinkovite, glasne in potrebujejo velik kanal za odvod toplega zraka."

Pri nakupu klime priporoča prepoznavne znamke, kot so Hitachi, Mitsubishi ali Toshiba, ki imajo boljše kompresorje. "Za rešitev osnovnega problema, ki je hlajenje, se da že za 800, 900 ali tisoč evrov dobiti že zelo solidno napravo," pravi Kos. "Od 1200 evrov naprej so bolj učinkovite, z boljšimi energijskimi razredi in nekaj dodatnega udobja. Če je stranki pomemben design, pa so zneski lahko tudi dva ali tri-kratni." Za alergike in astmatike priporoča nakup klime z boljšim ionizatorjem.

Čiščenje enkrat letno

Vendar ni pomemben samo aparat, ampak tudi njegovo vzdrževanje. Klimo je potrebno redno čistiti in vzdrževati nivo plina. "Sami lahko očistite filter, najprej z izpihom in nato pranjem, čiščenje notranje enote in dezinfekcijo pa opravi strokovnjak enkrat letno," pravi Kos.

Zlasti ko nastopi vročina, ljudje iščejo hitre rešitve. "Aktualna je prodaja ventilatorjev, pa tudi prenostnih klim," pravijo trgovini enaA.com. Pri spletnem trgovcu je sicer trenutno veliko zanimanja za bazene ter razne pripomočke za vodo, igrače za otroke in hladilne skrinje.

V promet gredo bazeni, oprema za vrt ter športna oprema

V Merkurju gredo v tem času dobro v promet tudi ležalniki, bazeni in ostala sezonska ponudba, kot so šotori, ležalniki, hladilne torbe, žari, zunanje sedežne garniture in ventilatorji. "Mariskdo se pri nas ustavi pred odhodom na dopust, poletno sprostitev pa si lahko ustvarimo tudi na domačem vrtu."

Povečano prodajo klimatskih naprav, hladilnikov, ventilatorjev ter drugih artiklov za preživljanje prostega časa opažajo tudi pri spletnem trgovcu mimovrste=). "Večje je povpraševanje po različnih vrstah bazenov, od najprerpostejših napihljivih, ki so namenjeni za zabavo najmlajših, do večjih in bolj sofisticiranih, kot so bazeni s kovinsko konstrukcijo," pojasnjuje direktorica Lea Benedejčič. "Ob vročih dneh se poveča tudi prodaja sistemov za namakanje in zalivanje vrta."

V največji slovenski spletni trgovini mimovrste=) v poletnih mesecih prodajo tudi veliko artiklov, ki jih posameznik potrebuje za prijetno preživljanje dopustniškega časa, kot so strešni prtljažniki in avtomobilski kovčki, oprema za kampiranje, športna oprema za vodne športe in obisk gora pa tudi poletna oblačila in obutev.

Komentarjev 2
  • mucek4 10:16 07.julij 2015.

    Jaz imam za te vroče dni prenosno klimo. To da je isto kot nič ni res.Prenosna klima v prostoru dela podtlak in sicer z vročim zrakom, ki ga izpihuje skozi cev. ta zrak mora nekje priti nazaj v prostor. ...prikaži več Sam sem ugotovil, da je najbolje, če pride neposredno za klimo, ki stoji v kotu sobe. V tistem kotu je potem vroče (od zunanjega zraka) v preostalem delu pa je precej hladneje. So pa te klime precej glasne, tako da če vas moti hrup jo nikakor ne kupujte.

  • antitrust 20:06 06.julij 2015.

    Prenosna je isto kot nič.V sobi ustvari vakum, zato vam topel zrak dobesedno sesa skozi vtičnice.Da se temu izognete morate narediti v steno cca 20 cm luknjo za cev. Seveda pa še vedno ostaja hrup kompresorja v sobi...