Šport
16 ogledov

Kline: Nisem bil žalosten

Boštjan Kline superveleslalom Hinterstoder EPA
Pomanjkanje snega onstran Atlantika v Kanadi in ZDA je dodobra spremenilo načrte alpskim smučarjem, ki tekmujejo v hitrih disciplinah. Ostali so brez tekem v Lake Louisu in Beaver Creeku. Uvodni preizkušnji - smuk in superveleslalom - bosta tako ta konec tedna v Val d'Iseru v Franciji.

Med tistimi, ki z nestrpnostjo pričakujejo začetek sezone, so tudi slovenski specialisti za smuk in superveleslalom, za katerimi je sklop priprav na snegu v kanadski Nakiski.

"Tam vsako leto najdemo mir in prostor za zadnje treninge, imeli smo dobre pogoje, konkurenco, tam so bili Italijani, Francozi, Avstrijci, nekaj Kanadčanov in Švedov. Tako da smo imeli primerjave. To smučišče je oddaljeno 100 kilometrov od Lake Louisa, kar smo poskusili izkoristiti, da bi nam prineslo prednost na prvih tekmah, žal tekem ni bilo, kar pa je za vse enako, proti naravi na srečo še ne moremo kaj dosti postoriti. Bilo pa je finančno in logistično kar pestro zadnji teden, da smo se lahko vrnili nazaj v Evropo," je dejal odgovorni trener za hitre discipline Peter Pen.

"Trenerji se med sabo hecamo, da ko naredimo programe, jih naredimo za to, da jih menjamo. Tokrat je bilo toplo vreme, previsoke temperature, da bi lahko v Ameriki naredili sneg. Z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom smo bili prejšnji teden pet dni na Kronplatzu. Tudi vreme v Evropi prejšnji teden ni bilo kaj pretirano zimsko, ampak smo vseeno opravili dober trening. Štefan se je odpravil v Skandinavijo na evropske pokale, Kranjca pa pred veleslalomom v Val d'Iseru čaka še tridnevni trening v Courmayeurju skupaj z italijansko ekipo," je vremensko dogajanje pospremil Klemen Bergant, odgovorni trener za tehnične discipline.

Prvo ime slovenske moške ekipe v tehničnih disciplinah Žan Kranjec je prijetno presenetil na uvodu sezone v Söldnu, ko je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu. V minuli sezoni je vsega skupaj dosegel 91 točk, na prvi tekmi v tej sezoni jih je vpisal 50, točkovni izkupiček iz minule sezone bi lahko presegel že v Val d'Iseru: "Trenutno se z rezultatom ne želim obremenjevati. Res je, da si želim vrhunskega rezultata, predvsem da se bom osredotočil na moje vožnje."

Prvi adut je Kline

Člane ekipe v hitrih disciplinah v Franciji v petek in soboto čakata superveleslalom in smuk, v nedeljo bo še veleslalom. V ekipi sta veterana Andrej Šporn in Rok Perko, ki sta prepričana, da sta še vedno lahko zraven in konkurenčna mlajšim, Martin Čater in Klemen Kosi želita narediti opaznejši napredek, na svojo veliko priložnost čaka Miha Hrobat, največ pa se, glede na minulo sezono in drugi mesti v smuku in superveleslalomu, pričakuje od Boštjana Klineta.

"Nisem bil žalosten, ker so odpadle tekme v Severni Ameriki. Zame je povsem v redu, da bomo sezono začeli v Evropi. Mogoče mi je bilo malo žal, ker si želim tekmovanj, ampak tisto, kar nam je na razpolago, moramo izkoristiti in pokazati, kaj znamo. V Nakiski smo dobro trenirali. Kar smo želeli, smo naredili, verjetno smo imeli boljše pogoje za trening, kot bi jih imeli v Evropi. Srečo smo imeli z vremenom, ravno ko smo prišli, so naredili sneg oziroma proge," je dejal Kline.

Medtem ko so moški ostali brez čezatlantskih preizkušenj, pa bo naslednje ženske preizkušnje svetovnega pokala vendarle gostil kanadski Lake Louise. Od petka 2. do nedelje 4. decembra, bosta na sporedu dva smuka in superveleslalom, Slovenija pa bo imela na tekmah eno predstavnico, Ilko Štuhec.

Ford za dve štipendiji

Smučarska zveza Slovenije (SZS) in zlati sponzor Ford - Summit Avto, dolgoletni podpornik slovenskega zimskega športa, sta danes v prodajnem salonu v Ljubljani predstavila akcijo z naslovom Junaki gredo dlje. Za vsako točko v svetovnem pokalu, s katero bodo slovenski alpinci in alpinke ter nordijci in nordijke presegli svoj lanski seštevek, bo Ford v sklad za štipendiranje obetavnih mladih zimskih športnikov namenil en evro.

Skupen znesek bodo namenili izbranima mladima športnikoma, enemu iz alpske in enemu iz nordijske reprezentance, v podporo uresničevanju njunih športnih potencialov. Prejemnika štipendije bo po koncu sezone izbrala in javno objavila SZS na podlagi strokovnih meril.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.