Slovenija
93 ogledov

Kljub kompostu rjava posoda

Ravnanje z odpadki vsak dan nadzira osem inšpektorjev, pravijo na MOL. (Foto: Bo Žurnal24 main
Biološki odpadki. Na okoljsko ministrstvo pobuda o spremembi uredbe.

"Posodo za biološke odpadke bi morali imeti vsi, ne glede na to, ali doma kompostirajo. Vsi biorazgradljivi odpadki namreč niso primerni za kakovostno kompostiranje in bodo zato romali v mešane odpadke," opozarja namestnik direktorja ljubljanske Snage Valter Nemec.

Za kompostiranje 
nič citrusov in mesa

Kompost. Olupki banan in citrusov ne spadajo v domač kompost zaradi škropiv.

Za kakovostno kompostiranje niso priporočljivi pelin, vinska rutica in orehovo listje, ker odganjajo deževnike, v kompost pa se ne meče niti cvetja iz cvetličarn, zeljnih storžev, bolnih rastlin, kuhinjskega olja, ostankov hrane, mesa in podobnega.

Posoda za biološke odpadke. Vanjo ne mečemo maščob, cigaretnih ogorkov in večjih vej. Odpadkov ne odlagamo v plastični vrečki.

Zbornica komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije je na ministrstvo za okolje (MOP) poslala pobudo, naj spremeni uredbo o ravnanju z biološko razgradljivimi odpadki, ki bo začela veljati 30. junija.

Moti jih v uredbi dana možnost občanom, da sami izvajajo hišno kompostiranje in jim zato ni treba plačevati odvoza bioloških odpadkov. Poleg povečane vsebnosti bioloških odpadkov v zabojnikih za mešane odpadke pričakujejo tudi nekontrolirano odlaganje teh odpadkov v naravi in na drugih površinah.

Večja okoljska škoda
"Obveza zagotovitve možnosti ločenega zbiranja biorazgradljivih odpadkov med drugim pomeni, da bodo izvajalci morali zagotavljati zabojnike tudi v malem številu in na redko naseljenih območjih,” pojasnjuje direktor zbornice komunalnega gospodarstva Dušan Butina. Opozarja, da bi odvoz teh malih količin biorazgradljivih odpadkov z velikih razdalj pomenil večjo okoljsko škodo kot korist.

"Pri odročnih krajih vsak kilogram bioodpadkov, papirja ali embalaže, ki ga je treba odpeljati, ne odtehta ne stroškov plina in avtomobila ne okoljske škode, ki se s tem povzroča," se strinja tudi Nemec.

V zbornici zato predlagajo določitev območij glede na gostoto poselitve, kjer bi se zbiranje biorazgradljivih odpadkov izvajalo kot obvezna javna služba.

Odgovore, ali bodo pobudo upoštevali, so nam na okoljskem ministrstvu obljubili v zakonskem roku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.