Slovenija
16 ogledov

Kljub mrazu pojdite na zrak

Ledene sveče Reuters
Novoletni prazniki bodo zelo mrzli. Zaradi alkohola mraz slabše dojemamo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob mrzlem vremenu, ki je zajelo državo, opozarja na nekatere previdnostne ukrepe. Poudarjajo, da zaradi nizkih temperatur še ni treba omejiti gibanja na prostem. Je pa ob nižjih zunanjih temperaturah treba prilagoditi obnašanje in se bolje obleči.

Zaznavanje mraza je ob uživanju alkohola slabše

V prihodnjih dneh bodo temperature, razen na Primorskem, ostale ves dan krepko pod lediščem, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Najnižje temperature je pričakovati od torka do vključno četrtka, in sicer med minus 10 in minus 15 stopinj Celzija, v mraziščih še nižje. Posebej bodite v teh dneh pozorni, če uživate alkoholne pijače ali druge snovi s psihičnimi učinki. Obstaja nevarnost, da ne občutimo mraza in ne zaznamo znakov podhladitve.

Kadar so temperature izredno nizke in še posebej, če piha tudi veter, naj se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih oziroma naj bodo zunaj čim krajši čas, svetujejo na NIJZ. "Nosite kapo, šal, rokavice in vodoodporno obutev. Obleka v številnih slojih bo učinkoviteje ohranjala vašo telesno temperaturo. Volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov so toplejša od bombaža. Vrhnje oblačilo naj ne prepušča vetra. Poskrbite, da so oblačila suha, kajti vlažna hitro ohladijo telo. Tudi potenje hitro odvaja telesno temperaturo, zato bodite pozorni, da vam ni prevroče," svetujejo na inštitutu.

Dojenčkli toploto izgubljajo hitreje

Otroci, predvsem dojenčki, izgubljajo toploto hitreje in lažje kot odrasli. Če se otroci zunaj intenzivno gibajo, odstranimo plast oblačila. Pazimo, da otroci na mrazu ne mirujejo. Če otrok sedi, oziroma ga prične zebsti, ga spodbujamo, da giba z rokami in nogami, še svetujejo na NIJZ.

Starše dojenčkov opozarjajo tudi na temperaturo prostora, v katerem malčki spijo. Ti ne smejo biti hladni, otrok pa mora biti oblečen v topla oblačila. Tudi starejši od 65 let naj bodo po priporočilih inštituta pozorni na temperaturo v njihovem domu.

Pogosto se resnosti razmer ne zavedamo

Telesnim naporom v mrazu naj se izogibajo osebe s kroničnim srčnim obolenjem, povišanim krvnim tlakom, astmo ali kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Na inštitutu takim bolnikom svetujejo, naj se z osebnim zdravnikom posvetujejo o morebitni spremembi odmerkov zdravil in o telesni aktivnosti v mrzlem vremenu.

Mraz lahko povzroči podhladitev telesa in omrzline. Prenizka telesna temperatura upočasni mišljenje in povzroči težave z gibanjem, zato je še posebej nevarna, saj se oseba pogosto ne zaveda resnosti razmer in zato ne ukrepa primerno in pravočasno. Omrzline pa so poškodbe telesa zaradi mraza, ki povzročijo bolečino, kasneje izgubo občutka in spremembo barve prizadetega dela. Največkrat omrznejo nos, uhlji, brada ter prsti rok in nog.

mraz, pes | Avtor: EPA EPA
Za živali morajo poskrbeti ljudje

V mrazu je potrebno zaščititi tudi živali. Psi, ki sicer bivajo v stanovanjih, naj se zunaj zadržujejo krajši čas, tiste s kratko dlako pa zaščitite tudi z obleko. Poskrbeti je potrebno tudi za pse, ki sicer bivajo zunaj in jim omogočiti, da se zatečejo na toplo. 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:52 29.december 2014.

    no mački so prilagojeni..sam psi so pa zgleda že preveč drugačni od volkov da bi lahko preživel na prostem. ljudje smo jih pač ošvohnil.