Slovenija
13 ogledov

Kljub objavam dolžnikov več

slovenija 30.05.12,  izjava za medije o grozni direktorici Dursa Mojci Centa, Du Anže Petkovšek
Dolg Dursu maja višji za 11 milijonov, carinski upravi pa za 160 tisočakov.

Število dolžnikov, ki s plačilom davkov davčni upravi (Durs) zamujajo več kot 90 dni, se je v zadnjem mesecu povečalo za 226, dolg pa je v enem mesecu narasel za dobrih 11 milijonov evrov.

Na Dursu pojasnjujejo, da je "po drugi javni objavi seznama neplačnikov svoj dolg poravnalo 1.067 zavezancev, ki so državi vrnili 4,8 milijona evrov. Podoben delež poravnave davčnega dolga je bil tudi prejšnji mesec. To pomeni, da je doslej po vsaki objavi seznama davčnih neplačnikov svoj dolg v višini okoli pet milijonov evrov poravnalo sedem odstotkov zavezancev, ki so bili uvrščeni na seznam." Skupni dolg se je sicer od objave prvega seznama dolžnikov sredi aprila zmanjšal za 22 milijonov evrov.

Preverijo lahko boniteto

"Če je vlada pričakovala, da se bo s tem povečala davčna disciplina, potem objava dolžnikov ni dosegla svojega namena. Objava seznama je bolj koristna z vidika poslovnih odnosov, kar je stranski učinek ukrepa. Podjetja lahko pri potencialnih partnerjih preverijo, ali so davčni dolžniki. Če dolgujejo državi, obstaja verjetnost, da tudi ne bodo plačali pri poslu," ocenjuje davčni svetovalec Darko Končan.

Davčni zavezanci imajo še dva tedna čas, da poravnajo morebiten zapadli dolg, sicer bodo objavljeni na novem seznamu, ki bo objavljen 10. julija, opozarjajo na Dursu in dodajajo, da tistim, ki davka ne morejo plačati zaradi objektivnih razlogov, zakonodaja omogoča možnost odpisa, odloga ali obročnega odplačevanja.

Komentarjev 3
  • Mahi 07:04 11.junij 2013.

    To ni lista davčnih dolžnikov. To je lista priviligirancev....

  • Mrcina 22:49 10.junij 2013.

    Na seznamu bo vsak mesec več imen in seveda s tem še večji dolg . Zakaj pa? Zato, ker so ta imena razkrila KDO vse je dolžen in narod seveda brska po teh seznamih in išče sosede itn. Potem ...prikaži več vidi še bližnjo gostilno, pekarno itn...in več tja ne gre. Vsi ti, ki so gor, bodo zaradi seznama še v večjih dolgovih. Naprej pa nima smisla, da še kaj komentiram.

  • Šemefuky 22:21 10.junij 2013.

    Po moje je ta seznam za Miško Miško Mausa in vsi čakajo, da jih reši in jim pričara obljubljeno deželo. Pingvini čakajo.