Svet
4 ogledov

Družina bo spet skupaj

Ashy King EPA
Starša petletnega otroka s tumorjem, ki sta otroka brez dovoljenja odpeljala iz bolnišnice in so ju zaprli v Španiji, naj bi v naslednjih urah spustili k sinu.

Starši in mali Ashye, ki ima tumor na možganih, bodo v naslednjih urah kot kaže ponovno skupaj, poroča Sky News. Starša, ki sta otroka odpeljala iz bolnišnice v britanskem Southamptonu sta še v policijskem pridržanju v Madridu. Po posredovanju britanske vlade je sodišče umaknilo mednarodno tiralico, zato naj bi starša v kratkem prepeljali v Malago, kjer je v bolnišnici njun petletni sin. Peticijo za ponovno združenje družine je v Veliki Britaniji v nekaj urah podpisalo 125 tisoč ljudi. 

Otroka odpeljali iz bolnišnice in odšli v Španijo

Policisti so konec prejšnjega tedna sprožili mednarodno iskalno akcijo potem, ko je par otroka brez dovoljenja odpeljal iz bolnišnice v Southamptonu. V soboto so jih našli v njihovem stanovanju v Malagi, kamor so odpotovali. Bretta in Naghameh King so aretirali, otroka pa prepeljali v mestno bolnišnico.

Britanske oblasti so izdale evropski nalog za aretacijo staršev, ker naj bi sina s tem, ko sta ga odpeljala s specialističnega zdravljenja v Veliki Britaniji, zanemarjala. S tožilstva sporočajo, da dokazov, s katerimi bi lahko starše obtožili kaznivega dejanja, nimajo dovolj in obenem dodajajo, da se bodo o morebitni tožbi odločili, ko bodo proučili vse dokaze. 

Začasno skrbništvo nad otrokom ima sodišče

Britansko ministrstvo za zdravje je kontaktiralo tudi bolnišnico iz Southamptona, ki je zahtevala, da začasno skrbništvo nad petletnikom iz Portsmoutha prevzame sodišče. "To smo zahtevali le zato, ker želimo, da bi Ashya King dobil primerno bolnišnično oskrbo," je dejal Julian Wooster, predstavnik mestnih oblasti.

To pomeni, da je za kakršno koli odločitev glede usode petletnika potrebno dovoljenje sodišča. Prav tako bi lahko britanske oblasti zahtevale dečkovo izročitev v Veliko Britanijo, ko se bo dovolj opomogel. Predstavnik pediatrične klinike v Malagi, kjer se Ashya zdaj zdravi, sicer poudarja, da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. 

Starša želita, da bi zdravniki sina zdravili s protonsko terapijo

Petletnikov oče je v video posnetku, ki ga je objavil na Youtubu, dejal, da želijo v postopek zdravljenja otroka vključiti tudi protonske žarke, česar pa britanski zdravstveni sistem ne omogoča. Poudaril je še, da so odpotovali v Španijo z namenom prodati nepremičnino, z denarjem pa bi plačali zdravljenje. 

Iz centra za protonsko terapijo v Pragi, kjer so prošnjo za zdravljenje Ashye Kinga že prejeli, so sporočili, da lahko dečka začnejo zdraviti v nekaj dneh. Preden bi začeli izvajati terapijo pa potrebujejo njegovo zdravstveno kartoteko. Stroški protonske terapije sicer znašajo med 75 in 80 tisoč evri.

"Ashyi želimo le najboljše. Nismo brezbrižni. Zavedamo se, da bo njegovo življenje krajše, kot ga bodo imeli njegovi vrstniki, vendar želimo, da bi od njega imel največ. Veliko raziskav smo naredili glede zdravljenja njegove bolezni - prepričani smo, da bi bilo s protonsko terapijo manj stranskih učnikov in bi lahko po tem zaživel običajno življenje," se je na zaplet z dečkovim zdravljenjem odzval njegov brat, ki je ostal v Veliki Britaniji. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.