Slovenija
11 ogledov

Kljub razlikam predsedniki optimistični

slovenija 13.03.13, Erjavec, Luksic, Bratusek, Virant, koalicija, levica, podpis Anže Petkovšek
Za osnutek nove koalicijske pogodbe, ki bo pripravljen do predvidoma konca leta in o katerem so se koalicijski prvaki že začeli dogovarjati, bo kot največja vladna stranka zadolžena PS.

Predsedniki koalicijskih strank so o novem dogovoru o sodelovanju razpravljali že na današnjem kolegiju, po koncu pa so prvaki SD, DL in DeSUS Igor Lukšič, Gregor Virant in Karl Erjavec  povzeli svoja ključna pričakovanja in korake, ki jih še čakajo.

Najprej v roke strokovnjakom

Ko bo osnutek koalicijske pogodbe pripravljen, ga bodo najprej obravnavali strokovnjaki koalicijskih strank za posamezna področja, je pojasnil Lukšič. Oblikovali bodo besedilo, koalicija pa bo nadalje ugotavljala, kje se lahko podrobno uskladijo in kje so nasprotja. Kakšna stvar bi namreč znala ostati odprta, opozarja Lukšič. O morebitnih neusklajenih zadevah pa se bodo v zadnji fazi dogovorili predsedniki strank.

Lukšič sicer meni, da bodo dosegli soglasje, saj da se je vladna ekipa dobro utrdila in je "jedro, ki obvlada stvari". Ob tem se je dotaknil tudi "izpraznjenih" ministrskih resorjev za gospodarstvo in zdravje ter ocenil, da bodo stranke našle primerne kandidate in bo šla koalicija lahko še bolj trdno naprej.

Virant in Erjavec optimistična

Medtem ko predsednik druge največje vladne stranke ni prepričan, da bo osnutek pripravljen že do konca leta, je prvak DL Virant bolj optimističen. Si bodo pa nato, kot je poudaril, vzeli potreben čas za usklajevanja. "Čeprav smo si v kar nekaj vprašanjih programsko različni, smo dokazali, da smo sposobni najti kompromise," je dodal.

Predsednik DeSUS Erjavec pa je izpostavil, da pri dogovoru o sodelovanju do prihodnjih volitev zelo dobro napredujejo. Koalicijska pogodba se bo po njegovih besedah dotikala vseh pomembnih vprašanj, ki jih bo vlada obravnavala do konca mandata. Tudi sam računa, da bo osnutek pripravljen do konca leta, ob čemer meni, da bi besedilo pogodbe lahko sprejeli takoj po novem letu. Naslednji korak je dogovor o tem, s katerimi ministri bodo šli do konca mandata.

"Rekonstrukcija vlade je nujna"

Po Erjavčevem mnenju je rekonstrukcija vlade nujna, Lukšič pa glede na nedavna odstopa gospodarskega ministra Stanka Stepišnika iz vrst PS ter ministra za zdravje Tomaža Gantarja iz vrst DeSUS ocenjuje, da je to zagotovo možnost za kaj takšnega; stranke namreč zdaj lahko pogledajo, ali imajo denimo kakšne boljše kandidate namesto ljudi, ki so jih same predlagale. V SD proti temu ne bi imeli nič, a ob tem je Lukšič poudaril, da so s svojimi tremi ministri zadovoljni in jih "ta del zgodbe ne zanima".

Komentarjev 1
  • privat 09:02 07.december 2013.

    fantje ne bo šlo...lahko probate ,samo z takimi prijemi boste ogrožali mala življenja. Bogati se znajo braniti!