Slovenija
50 ogledov

Kljub slabemu stanju proizvedli nad načrtom

hidroelektrarna Krško Občina Krško
Za zimsko obdobje so značilni nizki pretoki rek, kar lahko vpliva na načrtovano proizvodnjo elektrike.

Reke imajo značilne male zimske pretoke, pravijo na agenciji za okolje. Temperatura vode v rekah se postopno zmanjšuje, ponekod ob bregovih manjših rek se že pojavlja led. Najhladnejše so reke v vzhodni Sloveniji, ker je temperatura med 0 in 3 stopinjami Celzija. Temperatura morja ob slovenski obali se giblje okoli 10 stopinj.

Na agenciji za okolje pričakujejo, da bo vodnatost rek tudi v prihodnjih dneh ostala nespremenjena. 

Proizvedli več kot lani

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) pravijo, da je stanje rek v celotnem obdobju slabše od načrta, v obdobju november-december pa boljše. "Trenutne razmere so boljše, kot so bile v enakem obdobju lani. Načrtovana proizvodnja za obdobje november – december (do 29. decembra) na Dravi, Soči in Savi (upoštevan HSE-jev delež na HESS) je bila 485 GWh, realizirana proizvodnja pa je 504 GWh," pravijo v HSE. "Realizacija v primerjavi z istim obdobjem lani je boljša za 40 odstotkov."  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ferluci 11:11 31.december 2016.

    "Načrtovana proizvodnja ... 485 GWhGWh, realizirana proizvodnja pa je 504 GWh," pravijo v HSE. "Realizacija v primerjavi z istim obdobjem lani je boljša za 40 odstotkov " Kako so prišli do teh 40 % pa matematično nekaj ne štima. Ali ...prikaži več novinarjem ali pa HSE-ju!