Slovenija > Črna kronika
674 ogledov

Kljub sodnim počitnicam na sodišču vroče

Aleš Kovačič Mario Urh
1/7
Nada Černič Cvetanovski
Predobravnavni narok. Aleš Kovačič, Mario Urh in Franc Urekar zanikali, da bi kradli, goljufali, prikrivali, krivo ovajali.

"Kakšno kazen boste pa predlagali zanje,“ je okrožno državno tožilko Andrejo Haler pred začetkom naroka povprašal eden od Romov, ki se je prismukal pred sodno dvorano; ostale so pred vhodom na sodišče mirili pravosodni policisti. “O tem ne bom razpravljala z vami,“ ga je zavrnila tožilka, ki je za Aleša Kovačiča predlagala 30 mesecev zapora in osemsto evrov denarne kazni, če prizna krivdo, za Maria Urha enako denarno kazen in 14 mesecev zapora, za Franca Urekarja pa petmesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let. Vsi trije so krivdo zanikali, sostorilca Roberta Kavčiča pa na sodišče sploh ni bilo.

Goljufije, tatvine, prikrivanje, kriva ovadba

Obtožnica Urhu, Kovačiču in Kavčiču  očita, da so si po dogovoru v družbah Ineks in Tehnični sistemi Bizeljsko sposodili stroje in opremo, vredno šest tisoč evrov, nato pa so na policijo prijavili, da so jim bili sposojeni predmeti ukradeni. Predmete, s katerimi so prišli s pomočjo goljufije, so hranili pri Francu Urekarju. Kovačiču očitajo še vlom v garažo družbe Evrosad v Brestanici, od koder naj bi ukradel dvajset tisoč evrov vreden traktor, vlomil pa naj bi tudi v hišo v Rožnem pri Brestanici in ukradel nekaj predmetov.

Razjarjena priča

Lastnik hiše iz Brestanice, ki živi v Nemčiji, je bil zelo nejevoljen, ker je moral priti na sodišče. Na sodničino vprašanje, naj pove vse, kar ve o vlomu, je rekel naj to raje vpraša Kovačiča, ki je vlomil, saj on to bolje ve, saj naj mu bi v zadnjih letih kar štirikrat vlomil v hišo. Kovačič, ki so ga pravosodni policisti na sodišče pripeljali v neprebojnem jopiču, take so nosili tudi sami, je jeznega možakarja podučil, da on nikakor ni mogel štirikrat vlomiti, saj je komaj prišel iz prestajanja devetletne zaporne kazni. "Sram me je, ko tale gospod misli, da sem mu jaz štirikrat vlomil,“ je bil nesrečen Kovačič, ki je bil pripravljen priznati le prikrivanje, čeprav mu tega kaznivega dejanja niso očitali, rade volje bi tudi vsem oškodovancem poplačal škodo, čeprav ni kriv.

(Ne)ukrotljivi

Sodnica Marija Baškovič je potrebovala veliko energije, da je krotila tako pričo kot Kovačiča, ki si je kar naprej jemal besedo, kljub temu, da je imel zagovornika. Medtem pa so policisti  na dvorišču krotili Rome, ki so hoteli bodisi videti Kovačiča ali Urha, ki živi z njihovo rojakinjo ali pa spregovoriti s tožilko, sodnico ali odvetnikom.

Ne-zakoniti dokazi

Sojenje se bo nadaljevalo po sodnih počitnicah. Do takrat bo sodišče tudi  odločilo, ali bo upoštevalo predlagane dokaze tožilstva, ki jim Kovačičev zagovornik nasprotuje. Tožilka je namreč predlagala , da se posluša CD, na katerem je posnetek z Bizeljskega, ko je Kovačič prišel v Tehnične sisteme s pištolo izsiljevat direktorja, priložila je tudi fotografijo. Zagovornik Matej Šporar meni, da gre za nezakonito pridobljene dokaze, saj za to ni bila izdana odredba sodišča. Tožilka navaja, da so posnetki nastali zaradi zaščite lastnih pravic in da „nekdo, ki tako grobo posega v človekove pravice kot Kovačič, ne more računati na neomejenost svojih pravic“. 

Komentarjev 1
  • titty 08:01 30.julij 2013.

    Pa tu je bila situacija enaka kot ko je bil na sodišču veliki vodja!!