Slovenija
26 ogledov

Kljub višjim kaznim, več nesreč s smrtnim izidom

Prometna nesreča na štajerki PGE Celje
Od zadnje spremembe prometne zakonodaje septembra lani je na cestah še več mrtvih, zmajšalo pa se je število hudo telesno poškodovanih.

Vlada se je danes seznanila z analizo varnosti cestnega prometa. Slednja kaže, da se je po zadnji spremembi zakonodaje s področja pravil cestnega prometa število prometnih nesreč s smrtnim izidom povečalo za 12 odstotkov, zmanjšalo pa število nesreč s hudimi poškodbami. Vlada na podlagi analize načrtuje spremembe zakonodaje.

Primerjava pred in po

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je namreč pred časom pregledalo zakonodajo na področju varnosti cestnega prometa ter Javni agenciji RS za varnost prometa naložilo pripravo primerjalne analize varnosti cestnega prometa za obdobje zadnjih petih let, s poudarkom na primerjavi obdobja pred in po spremembi prometne zakonodaje v letu 2011 in 2012.

Od zadnje spremembe več mrtvih

Statistična primerjava podatkov v analizi je pokazala, da se prometna varnost na letni ravni sicer izboljšuje, zmanjšalo se je predvsem število prometnih nesreč s smrtnim izidom in telesnimi poškodbami. Se je pa število nesreč s smrtnim izidom povečalo v obdobju od septembra 2012, ko je bila uveljavljena zadnja sprememba prometne zakonodaje, do konca aprila letos, in sicer za 12 odstotkov glede na primerljivo osemmesečno obdobje pred tem.

Najbolj se je povečalo število nesreč s smrtnim izidom zaradi vožnje pod vplivom okolja (za 33 odstotkov), manj pa zaradi prehitre vožnje (za tri odstotke). Se je pa v navedenem obdobju za 24 odstotkov zmanjšalo število nesreč s hudimi poškodbami.

Na podlagi analize ter pregleda in ocene zakonodaje na področju varnosti cestnega prometa je ministrstvo za infrastrukturo in prostor že pripravilo predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa ter jo posredovalo v obravnavo vladi, ki ga je potrdila na seji 30. maja.

Spremembe glede veljavnosti vozniškega dovoljenja

Prav tako bo omenjeno ministrstvo pripravilo predlog novele zakona o voznikih ter ministrstvu za pravosodje predlagalo spremembe zakona o prekrških v delu, ki ureja postopke v zvezi z odločanjem o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Agencija za varnost prometa pa bo pripravila in izvedla ukrepe za izboljšanje varnosti cestnega prometa, je še zapisano v gradivu po seji vlade.

Komentarjev 2
  • joc2013 21:50 13.junij 2013.

    To je kriv SLS in njegov avtocestni program in njegovi izvajalci. Zoki bo zagnal Primorje in SCT, ko bomo sanirali NLB in mu bodo po telefonu odobrili kredit za gradnjo cest. Takrat se bo prometna varnost izboljšala, ker bomo vozili ...prikaži več po makadamu in bodo nižje hitrosti.Zoki ti si edino upanje za varnost in rast gospodarstva, tudi Kučan, Stanovnik in Bučar verjamejo vate. Jaz sicer malo manj.

  • Bozidar.Frelih 21:24 13.junij 2013.

    Vožnja pod vplivom okolja. Kaj hudiča je to?!