Slovenija
40 ogledov

Kljubujejo le frizerji

12 evrov in pol manj čistilec Vili Ambrožic strankam zaradi nižje stopnje DDV z Žurnal24 main
Cenejši čistilci, cvetje, čevljarji, knjige na zgoščenkah. Frizerji ne.

“S prvim delovnim dnem v novem letu so vsa popravila in šivanje čevljev ter usnjenih izdelkov pri nas za najmanj en evro cenejša,” je povedal ljubljanski čevljar Slavko Tomšič.

Čevljarjem, frizerjem, varuhom otrok ter negovalcem starostnikov, čistilcem oken in zasebnih gospodinjstev, popravljalcem koles in cvetličarjem ter vrtnarjem namreč spremembe zakona o davku na dodano vrednost od 1. januarja nalaga, da morajo za svoje storitve zaračunavati nižjo stopnjo davka na dodano vrednost (DDV).

Če potrošnik prejme račun, kjer bi bil obračunan DDV v višini 20 odstotkov, moral pa bi biti 8,5-odstotni, naj račun zavrne.

Nič bolje za denarnice
Čeprav bodo frizerji za svoje delo strankam po novem zaračunali le 8,5 odstotka DDV in ne več 20 odstotkov, njihove storitve ne bodo cenejše. “Žensko striženje v naših salonih stane od 21 do 50 evrov. Teh cen ne bomo zniževali, ne bomo pa jih tudi usklajevali z indeksom rasti življenjskih potrebščin. Od uvedbe evra smo cene dvignili za okoli 15 odstotkov. Vsi naši stroški pa so se dvignili za 50–70 odstotkov,” je pojasnil ljubljanski frizer Mitja Sojer.

Manj dobička
“Čiščenje stanovanja bo naše stranke po novem stalo 181 evrov in pol, kar je za 34 evrov in pol manj kot do zdaj,” je dejal Vili Ambrožič, lastnik čistilnega servisa. Zaradi nižjega davka bodo potrošniki ugodneje kupovali tudi rezano cvetje, lončnice in sadike. “Namesto dveh evrov in pol je treba za vrtnico od zdaj pri nas odšteti evro in 20 centov,” manjši dobiček napoveduje ljubljanska cvetličarka Leonida Udovč. Da bo možno ceneje kupiti tudi nekatere knjige in pravljice na zgoščenkah, so potrdili v založbi Sanje, čeprav večina založnikov napoveduje, da zaradi nižjega davka maloprodajnih cen ne bodo spreminjali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.