Šport > Nogomet
92 ogledov

Kljukasti križ na poljudski zelenici

hrvaška italija poljud EPA
Kvalifikacijsko nogometno tekmo za nastop na evropskem prvenstvu med Hrvaško in Italijo v Splitu je obeležil incident. Na delu poljudskega travnika so huligani izsušili svastiko, simbol nacistične Nemčije.

Ob dnevni svetlobi sicer se je sicer ni videlo, ko pa so se prižgali žarometi, so jo prisotni - na stadionu zaradi kazni ni bilo gledalcev, lahko opazili.

Za novo hrvaško nogometno sramoto, kot so dejanje opisali hrvaški mediji, naj bi bili krivi navijači. Ti so nekaj dni pred obračunom prišli na stadion in na travnati površini s kemikalijo izsušili travo v obliki kljukastega križa. Organizatorji so reči sicer poskušali popraviti, a jim ni popolnoma uspelo. Italijanska zveza naj bi to že prijavila Uefi, tako da Hrvate, ki imajo neprestane probleme z navijači, najbrž čaka nova kazen.

Nogometaši in vodstvi reprezentanc dogodka zaenkrat niso komentirali, vprašanje je, če so kljukast križ na igrišču lahko opazili.

''Na terenu je svastika. Delavci jo poskušajo prekriti. Italijanska nogometna zveza je podala prijavo Uefi,'' je na Twitterju zapisal novina Sebastiano Vernazza.

Novico o dogajanju na Poljudu so povzeli številni svetovno znani mediji, med drugim tudi Eurosport, AS, New York Daily News, The Guardian in ESPN.

Policija je po koncu tekme na licu mesta opravila preiskavo; posneli so nekaj fotografij in izmeili velikost nacističnega simbola. Proti neznanim storilcem so že vložili prijavo.

Hrvaška se je zaradi pogostih kršitev svojih navijačev znašla na posebnem seznamu Evropske nogometne zveze (Uefa). Nogometna zveza naših južnih sosedov je v zadnjih desetih letih plačala kazni v višini več kot pol milijona evrov. V primeru novih incidentov, kakršen se je zgodil na Poljudiu, bi lahko Uefa Hrvaški odvzela kakšno točko oziroma jo v skrajnem primeru celo izključila iz evropskih tekmovanj.

Komentarjev 4
  • dragec 17:26 13.junij 2015.

    Klobasičar, gde si bre Slovenac,jebal te Črnogorec v ritko

  • KLOBO 14:54 13.junij 2015.

    Spet pametuje ta plitki Črnogorec !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:27 13.junij 2015.

    ta označba zaznamuje na milijone nedolžno ubitih...oni pa to označbo ponosno uporabljajo.....bolniki eni.