Zdravje > Aktualno
20 ogledov

Kmalu elektronski recepti

Lekarna Anže Petkovšek
Že v oktobru vzporedno predpisovanje zdravil z elektronskim in papirnatim receptom.

V teh dneh se na Gorenjskem zaključuje testna faza elektronske storitve eRecept. Naslednji mesec bo po vsej državi steklo vzporedno predpisovanje zdravil z elektronskim in papirnatim receptom, od 2. novembra pa bo elektronsko izdajanje zdravil v polnosti zaživelo.

Omogočilo naj bi boljšo komunikacijo in povečalo varnost zdravljenja.

Novi kanali za farmacevte   

Kot je na današnji novinarski konferenci v Radovljici, kjer poteka testiranje eRecepta, povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat, junija letos sprejete zakonske spremembe omogočajo vzpostavitev eZdravja, ki v zdravstvo prinaša rabo komunikacijskih sredstev in s tem več varnosti, kakovosti in učinkovitosti zdravljenja.
 

Kot prvi prihaja v uporabo eRecept, katerega cilj je povečanje varnosti bolnikov, zmanjšanje možnosti administrativnih napak zaradi slabo čitljivih receptov in napak v primeru sočasnega jemanja več zdravil. Zdravnikom bodo na voljo podatki iz centralne baze zdravil, farmacevti pa bodo imeli nove kanale za interakcijo z zdravnikom.

Lažji dostop do informacij

"Lekarne to rešitev zelo pozdravljamo, saj bo okrepila komunikacijo med zdravnikom in farmacevtom, največ pa bo pridobil bolnik," je izpostavil predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub.

Vodja splošne družinske medicine v Zdravstvenemu domu Kranj Tatjana Primožič je pojasnila, da zdravnikom eRecept omogoča dostop do vseh potrebnih informacij, tako o stranskih učinkih zdravil kot o interakcijah med posameznimi zdravili, na enem mestu. Prav tako omogoča spremljanje določenih rizičnih skupin, kot so nosečnice.

Bolnikom eRecept prinaša možnost prevzema zdravil v katerikoli lekarni tudi pri obnovljivih receptih. Bolnik bo tako za prevzem potreboval le še kartico zdravstvenega zavarovanja. V vmesnem obdobju vzporednega izdajanja papirnatih in elektronskih receptov, od 1. oktobra do 2. novembra, pa izvajalci v zdravstvu bolnike pozivajo k strpnosti, saj bodo postopki izdajanja nekoliko daljši.

Sistem mora ostati živ

Drugih večjih zapletov ni pričakovati, je povedala direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec. V času testiranja pilotnega projekta, ki je na Gorenjskem potekal leta 2013, so se sicer pojavile nekatere težave, vendar so bile do druge testne faze, ki poteka sedaj in ki je zamujala zaradi nuje po spremembi zakonodaje, večinoma že odpravljene.

Računa, da bo v prihodnjih dneh ob koncu teste faze, v kateri bodo skušali odkriti še preostale morebitne pomanjkljivosti, projekt pripravljen za uvedbo na nacionalni ravni. "Mora pa sistem eRecept ostati živ in se po potrebi v bodoče spreminjati in dograjevati," je poudarila.

Država je za elektronsko rešitev, ki jo je izdelal konzorcij sedmih podjetij, odštela 2,1 milijona evrov. Vzdrževanje sistema, ki z decembrom prehaja na Nacionalni inštitut za javno zdravje, bo letno stalo okoli 300.000 evrov.

Medtem so v preizkusnih fazah tudi že druge elektronske rešitve za učinkovitejše zdravstvene storitve. V projekt eNaročanje se bodo vsi izvajalci zdravstvenih storitev vključili do 1. januarja 2016, obvezno izdajanje elektronskih napotnic pa se bo začelo s 15. marcem, je povedala vodja projekta eZdravje na ministrstvu za zdravje Katarina Kralj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.