Magazin
109 ogledov

Kmečko-mestni slog je in

parket Alpod
V sodobno opremljenih stanovanjih in hišah daje kmečki pod pridih domačnosti.

Danes se zelo pogosto mešata kmečki in moderni slog. V zadnjem letu skoraj polovico celotnega povpraševanja po talnih oblogah predstavljajo kmečki podi,” pove Tomaž Hiti iz Alpoda. Kmečki pod, svoj čas najpogostejša talna obloga v starih podeželskih hišah, postaja vse bolj priljubljen masivni parket tudi v sodobnih hišah in stanovanjih.

Debeli, zato obstojni

Ker gre za masivne deske dolžine od 500 do štiri tisoč milimetrov, širine od 90 do 250 milimetrov in debeline od 15 do 33 milimetrov, je kmečki pod zelo obstojen in dober toplotni izolator, pojasnjuje Alojz Paluc iz podjetja Al-pa. Zaradi masivne sestave ga je možno večkrat obnoviti, pri čemer se pod obrušeno površino tudi po stotih letih razkrije prepoznavna struktura lesa.

Breza pri talnem gretju

Prav zaradi debeline kmečki pod ni najoptimalnejša izbira pri talnem gretju, je pa izvedljiv. “Kmečki podi debeline 15 milimetrov so primerni za toplovodno ogrevan estrih. Je pa prevod toplote manjši kot pri dvoslojnem gotovem parketu, ki je debel le deset milimetrov,” razloži Jani Curl iz Alpoda. “Tako z vidika delovanja lesa, to je krčenja in raztezanja ob temperaturnih nihanjih, kot z vidika izolativnosti je za talno gretje najprimernejši dvoslojni parket na brezovi vezani plošči,” dodaja Sanela Halilović iz Marama.

Tudi za hodnik in kopalnico

Če je parket oljen, je dobro, da ga na hodniku, kjer pozimi pogosto hodimo z mokrimi in umazanimi čevlji, dodatno zaščitimo. To omogočata dodatna impregnacija vzdrževalnega olja, namenjenega uporabi v bolj obremenjenih prostorih, ali PVC-podloga debeline enega milimetra,” svetuje Curl.

Kmečki podi so večinoma oljeni. V povprečnem gospodinjstvu naj bi jih ob normalni uporabi vsaki dve leti vnovič naoljili. “Dobro je, da to opravi strokovnjak s polirnim strojem, lahko pa pod premažemo sami z bombažno krpo, predhodno namočeno v olje,” priporoča Jani Curl iz Alpoda.

Cenovni razpon

Cena kmečkega poda je odvisna od vrste lesa, kakovosti, načina obdelave (oljen, brušen, lakiran, krtačen ...) in proizvajalca. Najcenejše dobite za 13 evrov na kvadratni meter, običajno pa stanejo okrog 40, 50 evrov in več.

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.