Slovenija
24 ogledov

Kmetje napovedujejo upor

Kmet Shutterstock
Na ministrstvu že pripravljajo kompromisen predlog zakona o davku na nepremičnine.

"Dejstvo je in to smo jasno povedali tudi danes, da če bo predlog zakona šel v medresorsko usklajevanje, bo protest," je po sestanku na finančnem ministrstvu povedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič. Z državno sekretarko Matejo Vraničar in drugimi predstavniki ministrstva so se predstavniki kmetov pogovarjali o predlaganem davku na nepremičnine, ki mu v delu, ki bo obdavčil kmetijska in gozdna zemljišča ter objekte za kmetijstvo kmetje ostro nasprotujejo. "Izključitev naših zahtev iz zakona je ključno politično vprašanje, zato seveda ne morejo odločiti državna sekretarka ali uradniki na ministrstvu za finance," je dodal Žveglič, ki pričakuje "vročo jesen". Kot so potrdili na ministrstvu za finance so "izpostavili predvsem visoko davčno stopnjo ter problem vrednotenja kmetijskih in gozdnih zemljišč".

Pripravljajo kompromis 

Predstavniki ministrstva pa so jim pojasnili svoje argumente – da so bile vrednosti nepremičnin že valorizirane, da so bile stopnje v predlogu zakona informativne, nove izračune in nove odmerne odstotke za davek pa menda že pripravljajo. Po sestanku so iz ministrstva sporočili, da bodo pri pripravi kompromisnih predlogov oziroma rešitev "v čim večji možni meri upoštevali posebnosti posameznih vrst nepremičnin".
 
Danes sicer premika v stališčih predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič ni zaznal. Pričakuje nove sestanke, če bo šel zakon v obravnavo tak kot je, pa je tudi on potrdil, da bodo kmetje protestirali in pri tem zaprli državno infrastrukturo.
 
Da se bodo zagotovo še sestali, pritrjujejo na obeh straneh. Že za jutri je predviden tudi sestanek predstavnikov kmetov s predsednico vlade Alenko Bratušek, na katerem pa davek na nepremičnine ne bo edina tema pogovora. Pogovarjali se bodo tudi o katastrskem dohodku in položaju kmetov ter stanju kmetijstva na splošno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.