Svet
16 ogledov

Kmetje s kamenjem nad ministrstvo

Protest grških kmetov EPA
Besni grški kmetje so se danes zbrali v središču Aten in stavbo kmetijskega ministrstva obmetavali s kamenjem. Protestirajo zaradi napovedanih višjih davkov in prispevkov.

Okrog 800 besnih grških kmetov iz otoka Kreta je že zjutraj protestiralo pred stavbo kmetijskega ministrstva v Atenah; v stavbo so metali kamenje in razbijali okna. Skušali so odriniti policiste izpred vhoda v ministrstvo, a so jih policisti razgnali s pomočjo solzivca.

Protest grških kmetov | Avtor: EPA EPA

Tekom dneva naj bi proteste še zaostrili, popoldne bodo po napovedih kmetje s traktorji protestirali pred grškim parlamentom. Policija je zaradi tga že zaprla enajst pomembnejših vpadnic v središče Aten. V mesto naj bi spuščali le kmete v avtobusih, vlakih in avtomobilih, traktorje pa v središče ne bodo spustili.

Protest grških kmetov | Avtor: EPA EPA

Protest grških kmetov | Avtor: EPA EPA

Grški kmetje protestirajo proti napovedanim višjim davkom in prispevkom. Grčija mora pri državnih izdatkih za pokojnine skladno z dogovorom z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom privarčevati 1,8 milijarde evrov.

Grški premier Aleksis Cipras želi z načrtovano pokojninsko reformo zmanjšati najvišje pokojnine s trenutnih 2700 evrov mesečno na 2300 evrov. Prav tako želi uvesti nove minimalne zajamčene pokojnine v višini 384 evrov ter povečati prispevke za socialno varnost tako delodajalcev kot delavcev.

Protest grških kmetov | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 3
  • s.i.k. 15:41 13.februar 2016.

    . mar bi ministrstvo zasuli z zemljo. /zraslo bi NIČ

  • jakec1575 14:59 12.februar 2016.

    Ceprav se ne strinjam kako so sesuli vse javno in dosežke javnih institucij pa je realnost to, da je treba tudi kaj proizvesti. Sicer ne s strogim varčevanjem, ki ubija potrošnjo ampak vseeno s trdnimi zavezami. Ogromno je tam kmetov ...prikaži več milionarjev, ki niso plačevali davkov. pa drugih. No saj tudi pri nas kar nekaj šušmarjev lepo zivi, ne da bi placevali davke. To je dejstvo. Elite so si samo kupile mir, da so lahko kradle tudi same. Ampak dokler so ropali lastno državo je to njihov problem. Ko so ropali nas zaradi posojil in skupne valute pa to ne gre. Padec je vedno trd ampak žal neizbezen in bo trajal. treba bo zaceti od zacetka. kot po 2 svetovni vojni. Na realnih osnovah.

  • Papaja Popi 13:58 12.februar 2016.

    Smo že pozabili na Grško krizo !!!!Aja, emigrantje so jo preglasili. !!!