Svet
15 ogledov

Knin: eksplozije tudi danes

Požar v okolici Knina
1/10
Duško Jaramaz/PIXSELL
Na področju nekdanje vojašnice v bližini Knina se je danes požar znova razplamtel, odjeknile nove eksplozije, vendar zdaj znova mirno. Vojaški analitik: Oblasti ne povedo vsega. Merili bodo radioaktivnost v vodi in zraku.

Ogenj se je znova razplamtel danes okoli 13. ure. Bolj natančno: na področju planine Međijak so izbruhnili trije na videz manjši požari, k čemur je veliko prispeval rahel veter. Znova se slišijo eksplozije streliva iz vojašnice, ki so vse pogostejše in močnejše.

Po eni od eksplozij se je nad vojašnico dvignil dim v obliki gobe, ki je segal vsaj 150 metrov visoko. Prizor je spominjal na gobast oblak dima, ki nastane po eksploziji atomske bombe. Nihče, tudi gasilci, ne sme v bližino požara, saj je zaradi eksplozij še vedno prenevarno.

Lokalni prebivalec Milan Bradak je za portal dnevnik.hr dejal, da je na področju novih treh požarov še eno vojaško skladišče, v katerem naj bi bile letalske bombe. Od tam se slišijo močne eksplozije.

Okoli 17. ure so eksplozije ponehale, plameni se še občasno pojavljajo nad vojašnico, letala znova preletavajo pogorišče.

Prikrivanje

"Že včeraj je bilo jasno, da je zadeva resnejša, kot se zdi. Predvsem po številu eksplozij in sestavi štaba, ki ga je obrambno ministrstvo sestavilo iz najmočnejših ljudi," je za tportal.hr dejal vojaški analitik Igor Tabak.

Tudi on je prepričan, da so današnji požari dosegli drugo skladišče. Meni, da oblast pravih podatkov o količini streliva in eksplozivnih naprav ter števila uničenih skladišč ne bo nikoli posredovala.

Bodo morali oditi tudi danes?

Hrvaška državna uprava za zaščito in reševanje je sicer dopoldne sporočila, da je gasilcem uspelo pogasiti ogenj, tudi do eksplozij ni več prihajalo.

Ognjeni zublji so nekdanjo vojašnico zajeli včeraj okoli 17.15. Požar se je pri tem razširil na skladišče streliva, v katerem so bile tudi letalske bombe in neznana količina goriva. Na ministrstvu za obrambo so potrdili, da je bilo v skladišču okoli 1800 ton streliva in eksplozivnih naprav, nekatere letalske bombe so bile težje kot 250 kilogramov.

Evakuirali so 213 stanovalcev, ki so se sredi dneva vrnili. Nekateri so zaradi ponovnih eksplozij prepričani, da bodo morali domove zapustiti tudi danes zvečer.

Cestnega in železniškega prometa vse od včeraj niso vzpostavili, čeprav so še dopoldne napovedovali, da bo promet stekel ob 12. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.