Avto
53 ogledov

Ko Dars ne pričakuje kolon, kolone so

Dela na dolenjski avtocesti Poslal bralec
"Če v življenju sprejemate le napačne odločitve, ne obupujte, čaka vas brilijantna kariera na Darsu."

S temi besedami je uporabnik opremil posnetek kolon na dolenjski avtocesti, ki nastajajo pred delovno zaporo pri Ivančni Gorici v smeri proti Ljubljani. V petek smo namreč spraševali Dars, zakaj so se odločili za izvajanje del na šest kilometerskem odseku, ravno v času, ko je dolenjska avtocesta najbolj obremenjena zaradi vračanja številnih turistov. Kot so pojasnili zastoji nastajajo zaradi vzpostavjanja zapore (signalizacija, talne označbe), ki se je zavlekla zaradi slabih vremenski razmer. Ko bo zapora vzpostavljena, zastojev ne pričakujejo več, saj bo po njihovem zapora omogočala vzpostavitev dveh pasov v smeri povečanega prometa in se bo v tej smeri tudi prilagajala.

Zapora je postavljena, vendar včeraj popoldne se je kolona avtodomov in tovornjakov zopet vila do cestninske postaje Bič. 

Obnova je nujna

Zavedamo se, da vsako izvajanje del pod polovično ali popolno zaporo na avtocesti predstavlja veliko motnjo prometa in velike stroške vzdrževanja zapore. Zaradi navedenega se k sanaciji, ki zahteva zaporo avtoceste pristopi šele takrat, ko je obseg del in njihova nujnost tako velika, da je zapora ceste opravičljiva. Dela so nujno potrebna zaradi zagotovitve ustreznih prometnih in varnostnih lastnosti avtoceste. Kot upravljavec in vzdrževalec avtocest si prizadevamo, da jih izvajamo čim hitreje in pod prometnimi zaporami, ki v največji možni meri omogočajo neoviran potek prometa," razloge za zaporo sicer pojasnjujejo na Darsu. 

V prvi fazi se bo obnavljalo vozišče v smeri proti Novemu mestu, dela bodo trajala predvidoma do začetka oktobra. Nato bo sledila obnova voziščne konstrukcije v smeri proti Ljubljani, ki bo trajala do začetka novembra. V tej fazi bo za predvidoma 5 dni zaprto tudi počivališče Podsmreka. Izvajalec bo dela izvedel v več fazah, v vseh fazah pa bo promet potekal po treh zoženih pasovih, z možnostjo obračanja, kar pomeni, da bo dvosmerni promet vzpostavljen v smeri povečanega (koničnega) prometa. To pomeni, da bosta v jutranji konici proti Ljubljani vzpostavljena dva vozna pasova in eden proti Novemu mestu, dopoldan se bo zapora prestavila in bosta dva vozna pasova proti Novemu mestu in eden proti Ljubljani. Na priključku Višnja Gora bo proti Novemu mestu zaprt uvoz na avtocesto, obvoz bo prek priključka Ivančna Gorica.

Komentarjev 4
  • OF 07:17 26.avgust 2015.

    Kakšnih slabih vremenskih razmer? A so mislili na lansko poletje, ko je dva meseca padal dež?

  • Skippy 23:59 25.avgust 2015.

    Jap. Jaz sem že tudi postavil diagnozo. Povezana je z velikostjo organa.

  • vzev 17:56 25.avgust 2015.

    In tale bralec je tipični slovenski voznik. Vožnja po prehitevalnem pasu, pa če je kdo na voznem ali ne.