Vizita za živali > Novice
293 ogledov

Ko je mačka sama doma

Mačka Profimedias
Vam je zjutraj, ko odhajate v šolo ali službo, hudo, ker puščate vašo mucko samo doma?

Če se v popoldanskih in večernih urah s svojo mačko dovolj ukvarjate, ji ni v vaši odsotnosti nič hudega. Najbrž bo večino časa dremala.

Mačke spijo približno dvakrat več kot ljudje, čas njihovega spanja pa se spreminja glede na starost. V povprečju spijo 13 do 16 ur na dan, v svojem življenju porabijo kar dve tretjini svojega časa za dremanje.

Zato jim v stanovanju ali hiši uredite kotiček za počitek, kjer se bodo počutile srečne in varne tudi v vaši odsotnosti. Priskrbite jim stabilen počivalnik, ki ga lahko občasno posujete z nekaj mačje mete. Za mačji kotiček so idealni večji samostojni počivalniki oziroma praskalniki, ki imajo stolpe ovite v sisalovo trpežno vrv, ki jo mačka redno praska in si tako brusi kremplje.

Da ji ne bo dolgčas

Številni skrbniki spremenijo svoje domovanje v pravi mačji zabaviščni park, da mucki ni nikoli dolgčas. Za počivalnik lahko izberemo takšnega, ki je dovolj velik, da bo mucka po njem skakala in plezala. Številni imajo vključene tudi igralne elemente, ki dodatno zabavajo mucko.

Izberete lahko samostojne igrače, kot so žogice, vrvice in razne igralne steze ter labirinti. Če se odločate za prihod mucke k hiši, razmislite o tem, da bi posvojili ali kupili kar dve mucki hkrati. Tako bosta delali družbo ena drugi. Če imamo doma že eno mucko, naj bo prihod novega družinskega člana dobro premišljen, saj bi za nekatere živali to pomenil prevelik stres.

Mucko lahko razveselimo z drugimi živalicami. Nekatere mačke ure in ure strmijo v akvarij poln ribic. Pred okno obesimo ptičjo krmilnico, da bo mucka čez dan spremljala živahne divje ptice. Krmilnice ne smemo postaviti preblizu stekla, saj se lahko ptice zaletijo vanj in poginejo. Na okno je najbolje nalepiti opozorilno nalepko, ki pticam nakazuje, da ni prehoda.

Mačko lahko zaposlimo tudi s hrano in vodo. Namesto navadne posode za vodo, ji lahko kupimo fontano, ki bo mucki zelo zanimiva. Priboljške pred odhodom od doma skrijemo po stanovanju, mucka pa jih bo nato dlje časa iskala. Vsekakor ima mačka najraje vas in vašo družbo, zato ji v času, ko ste doma, posvetite dovolj časa za crkljanje in igro.