Vizita za živali > Svetovalnica
258 ogledov

Ko je na vrvici, se zaganja v druge pse

Jazbečarji (kratkodlaki, dolgodlaki in resasti) Žurnal24 main
Bralka ima psa, ki mu je na vrvici neprijetno in se agresivno vede. Zaradi njegovega vedenja ga je že napadel drugi pes. Kaj storiti?

Vprašanje: Imamo psa mešanca, ki smo ga prinesli iz zavetišča. Baje je živel v romskem naselju. Je zelo majhen (kot jazbečar) in je prijazen pes. Če je spuščen, je super, če se sprehajamo po mestu in je na vrvici, se pa zaganja v druge pse. Problem nastane, ko imajo drugi ljudje spuščene pse in pridejo do našega. Ker je majhen, je bil nekajkrat tudi že napaden zaradi tega, zato ga velikokrat kar spustim. Kaj predlagate? Zakaj je samo na vrvici napadalen do drugih psov?

Odgovarja Lea Leskošek z Lepo vzgojen pes

Psi, ki so bili večino življenja prostoživeči, so razvili zelo lep način komunikacije in sobivanja z drugimi psi. Problem vedno nastane, ko takega psa pripnemo na vrvico, saj se tako naravna komunikacija prekine in se počuti ogroženega. Napisali ste, da je bil kuža napaden, ko je bil na vrvici, kar pomeni, da je izgubil zaupanje v vas, da ga boste uspeli zaščititi. Zato zdaj sam že vnaprej oganja morebitne napadlce. Predlagam, da ga naučite lepe hoje na vrvici, tako boste psu dober vodnik, po drugi strani pa nikoli ne dovolite drugemu psu, da se vašemu psu približa, dokler je na vrvici. To naredite tako, da se vedno postavite med svojega psa in med prihajajočega psa ter ga odženete. Lahko uporabite denimo Pet Corrector, stisnjen zrak, ki naredi sikajoč zvok, ki večino psov odžene. Svojega psa pa nagrajujte za dobre odločitve.