Zdravje > Življenjski stil
70 ogledov

Ko je vsega preveč ... je rešitev narava

Iz gozda so prihajali strašljivi glasovi. Žurnal24 main
Ob urah za računalnikom, napornih sestankih in utrujajočem delu pride trenutek, ko ne zmoremo več. Imamo polno glavo vsega, ne moremo več jasno razmišljati, koncentracija je izginila. V tem primeru svetujemo sprehod v naravi. Preberite zakaj.

Če ne zmoreš več sedeti za mizo, če ne zmoreš več delati, si je najbolje vzeti kratko pavzo. Najbolje je vstati, se pretegniti in na kratko razgibati na sprehodu po parku. Če nadrejeni protestira, mu v branje ponudite spodnje razloge. Znanstvenih dokazov, da je to koristno tudi za samo službo, je mnogo, piše Focus. 

Potopitev v naravo ja najboljši način, da damo svoje možgane na “reset” oziroma jih ponovno zaženemo. Odpravi namreč duševno utrujenost in stres, ki se nakopičita ob napornem službenem ali študijskem dnevu. Sprehod v naravi okrepi naš spomin. Strokovnjaki iz Univerze v Michiganu so delali raziskavo o delovnem spominu, ki je potreben za dobro delo v službi. Tisti, ki so se sprehodili v naravi, so imeli za petino boljši delovni spomin kot tisti, ki so se sprehodili po mestu. Nedavno so dokazali tudi, da sprehod v naravi pomaga na splošno našemu spominu, deluje tudi kot preventiva pri razvoju demence.

Zelenje, narava | Avtor: Profimedias Profimedias

Že pogled na zelenje ... 

Sprehod v naravi pomaga tudi pri koncentraciji. Če zaradi utrujenosti niste sposobni razmišljati, je zato najbolje iti na svež zrak med zelenje. Po sprehodu boste imeli občutek, da lahko spet jasno razmišljate. To so dokazale številne raziskave. Nekatere so dokazale, da lahko ljudje po sprehodu v naravi veliko jasneje razmišljajo kot tisti, ki so prišli s sprehoda po mestu. Raziskava je dokazala, da pri produktivnosti pomaga tudi poslušanje zvokov narave in pogled na zelenje skozi okno. Pri otrocih, ki imajo motnje v koncentraciji, pa so dokazali, da zelo pomaga že 20-minutni sprehod po parku.

Poleg tega gibanje med zelenjem pomaga pri preventivi za zdrave oči in spodbuja ustvarjalne rešitve. Kitajska študija objavljena leta 2012 je pokazala, da lahko štiri dni uživanja v zelenju in naravi poveča našo sposobnost za reševanje problemov za več kot 50 odstotkov. Sprehodi v naravi pa dokazano krepijo naš imunski sistem in pripomorejo k daljšemu in bolj zdravemu ter daljšemu življenju.   

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.