Vizita za živali > Festival
80 ogledov

Ko jo je zagledala, je zajokala

Tara Maja Golob
V sklopu Sejma za ljubitelje živali zbiramo tudi sredstva za prvega psa pomočnika za avtista v Sloveniji. Kuža bi šel k mami samohranilki, ki ima doma dva šestletna fanta, ki imata hudo obliko avtizma.

Mamica dveh avtističnih dvojčkov je v petek spoznala Taro, ki se šola za prvega psa pomočnika za avtista v Sloveniji. “Vse besede so odveč. Res. Bila sem neučakana, kot majhen otrok, ki čaka božnično jutro, da odpre darila,” opisuje Katja (pravo ime je znano uredništvu).

“Ko sem jo zagledala, so mi solze kar stopile v oči. Nisem se mogla zadržati. Prisežem, da je bila ljubezen na prvi pogled. Tako posebne, igrive, vesele, pridne kužike še nisem spoznala,” opisuje srečanje.

Pravi, da je bila najbolj srečna, ko ju je inšturktorica Maja Golob poslala na sprehod: “Čudovito je bilo. Potem mi je bilo tako težko oditi domov brez nje. Zdaj mislim nanjo vsak dan. Kaj počne, ali spi, ali se igra in tako dalje ... čisto enako, kakor razmišljam o svojih otročkih, ko niso doma”

Otrok se je že privadila

“Tara je nezamerljiva psička, dobrih živcev, kar je zelo v redu. Primerna je za to delo, rada sledi okolici, je pa še vedno zelo vodljiva,” pravi Maja Golob. Pojasnjuje, da Tara že uboga na vse ukaze, in zna že vse osnovne vaje poslušnosti. Zelo dolgo zdrži na prostoru, ne premakne se niti v primeru, da hodijo mimo ljudje in psi. “Navajena je otrok, lahko jo objemajo, ji vzamejo hrano in tako dalje,” opisuje.

Prinašanja se je najprej učila z igračkami, kasneje mora znati prinašati zahtevnejše predmete. “Prinašanje ne pomeni le to, da nekaj prinese, ampak da predmet drži, dokler ne dobi ukaza, da ga izpusti,” opisuje. Stvari pa ne nosi le tedaj, ko se ji to ljubi, ampak mora biti ves čas pozorna ali kaj pade na tla. Tedaj pa mora znati pobrati vse, tudi plastične, kovinske ali papirnate predmete.

Kot smo pisali, smo začeli zbirati sredstva za prvega psa pomočnika za avtista v Sloveniji. Družinico, ki bi ji radi namenili Taro, so izbrali na Zvezi prijateljev mladine, kjer dobro poznajo težko zgodbo mamice Katje in njenih otrok. Šestletna dvojčka imata težko obliko avtizma, življenje matere samohranilke in starejšega otroka pa je povsem prilagojeno dvojčkoma. Katja si Tare iz srca želi, saj to pomeni, da bi ponoči lahko tudi mirno zaspala in bi se z dvojčkoma lahko odpravila tudi na sprehod v javnost.

Pomagali so že 

Psičko je že brezplačno steliziral veterinar Damjan Ferjančič iz Veterinarske ambulante Ajdovščina, kolke in komolce je brezplačno slikal veterinar Anton Lavrenčič iz Veterinarski bolnice Vipava.

Pasjo hrano prispeva podjetje Ogrizek, Chicopee-Genesis. "Za psičko Taro smo izbrali Chicopee PERFORMANCE na osnovi piščanca za njeno vlogo psa pomočnika. Zagotavlja vse potrebne beljakovine in maščobe ter vitamine za aktivne, vrhunsko pripravljene pse," dodajajo.

Srečali jo bomo na sejmu

Ob potrebnih zbarnih sredstvih bo Tara k Katjini družinici odšla v jeseni, septembra pa nas bo obiskala tudi na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo na Češminovem parku v Domžalah. Sejem bo v soboto 5. septembra, več informacij pa najdete tukaj. Na sejmu bomo za namen zbiranja sredstev organizirali dobrodelen srečolov. Če bi želeli donirati nagrade za srečolov in s tem pomagati dvojčkoma do psičke, pišite na anja.scuka@zurnal24.si.

Preberite še:

Pes pomočnik bi jim spremenil življenje

Sanja o glasu svojih avtističnih dvojčkov

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.