Slovenija
85 ogledov

"Ko nekdo potrebuje pomoč, mu pomagaš! Brez pomisleka!"

Davorin Maglica
1/2
Nino Verdnik
Davorin Maglica je 39-letni policist iz Murske Sobote, za katerim je resnično burno leto – kar petkrat je z izjemnimi in hrabrimi dejanji rešil oziroma obvaroval someščane; za kar je v preteklih dneh prejel tudi častno policijsko medaljo za požrtvovalnost.

Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za Maglico je izrazito pestro leto - ujel je tatu, dvakrat preprečil samomor, razorožil moškega, ki je s pištolo ogrožal mimoidoče, nazadnje pa iz snega potegnil še podhlajenega moškega. Vendar kot pravi, to leto ni nič bolj pestro, kot vsa ostala. Tovrstna dejanja so zanj in njegove policijske kolege tako rekoč del njihovega poklicnega vsakdana.

 

 

 

 

Izjemno že leto 2012

Januarja leta 2012 je Maglica v službenem času ponoči iz avtomobila opazoval gostinski objekt, kjer se je zadrževalo večje število ljudi. Opazil je moškega, ki je nosil nenavadno široko in preveliko bundo, ter se mu odločil slediti. Čeprav je moškemu tisto noč pred policistom uspelo uiti, pa so ga na podlagi Magličinih informacij par dni zatem prijeli in izkazalo se je, da gre za tatu, ki je tisto noč vlomil v več omaric zaposlenih v gostinskem lokalu in jih okradel.

Meseca marca je nato pomagal osebi, ki je poskušala storiti samomor z zaužitjem večjih količin zdravil in alkohola. Ko je opravljal rutinski obvoz Murskosoboškega dela avtoceste, je na bližnjem polju zagledal kadeči-se avtomobil. Ko se je približal, je v njem našel neodzivno osebo. Odprl je avtomobilska vrata, ugasnil avtomobil in zaradi nemogoče vzpostavitve komunikacije nemudoma poklical pomoč.

Neke septembrske noči je nato pomagal tudi mladoletniku, ki je grozil s samopoškodovanjem. Kot razlaga, je tej družini že prej pomagal v stiski in pri reševanju družinskih težav in tudi takrat se je nanj obrnil oče, ki je Maglici sporočil, da imajo z mladoletnim sinom težave in grozi s samomorom. S policistom Boštjanom Kendo sta odhitela do njih, nato pa je Maglica s pogovorom prepričal mladoletnika k opustitvi namere.

Decembra lansko leto pa je Maglica na rednem obhodu občinske praznične prireditve na murskosoboškem trgu zagledal okajenega moškega, ki je v roki držal pištolo. "Nekajkrat je tudi sprožil v zrak in z orožjem mahal proti zbrani množici. Nemudoma sem obvestil Operativno komunikacijski center (OKC) in zahteval okrepitve." Omenjeni moški se je nato napotil stran od množice, s sodelavcem Boštjanom Kendo sta mu sledila in ga ustrezno prijela in mu odvzela orožje.

Januarja rešil življenje podhlajenemu moškemu

Izrazito požrtvovalno in hvalevredno dejanje pa je Maglica ponovil še enkrat – januarja letos. Ko se je sredi noči peš vračal iz službe, je v bližini avtobusne postaje v Murski Soboti na kupu snega zagledal ležati človeško postavo. "Ker se mi je temen obris na snegu zdel nekoliko nenavaden, sem se odločil pogledati, kaj to sploh je," pripoveduje policist. "Ko sem pristopil bliže, pa sem v snegu zagledal moškega, ki je bil že popolnoma podhlajen in modre barve. Poklical sem OKC, v naslednjih trenutkih so prihiteli reševalci in gospoda odpeljali v bolnišnico. Kot sem izvedel kasneje, je že utrpel ozebline, zaradi hudega mraza oziroma izjemno nizkih temperatur pa sem ga na srečo našel še v zadnjem hipu."

Otroci ponosni, žena se je vdala v usodo

Maglica pa navkljub izjemnim dejanjem ostaja skromen. "Pravzaprav ne vem, zakaj tolikšno navdušenje medijev, to spada v moj poklic." Nanj so izredno ponosni tudi otroci, za ženo pa v smehu pravi, da se je že "vdala v usodo, ker tako ali tako vedno dela po svoje." Kot še dodaja, je policijski poklic zanj način življenja, saj mu je popolnoma predan in zmeraj z mislimi pri svojem delu. "Če svojega poklica ne opravljaš z veseljem in ti ne prinaša nobenega zadovoljstva, je vse popolnoma brez pomena; pa lahko imaš tudi trikrat večji dohodek," še sklene Maglica.

Komentarjev 1
  • mira 09:40 26.februar 2014.

    http://MegaStoon.Com/1/?share=259942