Avto
87 ogledov

Ko otroci postanejo vozniki

Jumnicar Jumnicar
Občina Trbovlje že vrsto let sofinancira izobraževalni program "Jumicar", namenjen preventivni vzgoji otrok v cestnem prometu. Program, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, je namenjen otrokom od 7 do 12 let.

Na gimnazijskem šolskem igrišču bodo šolarji Osnovne šole Tončke Čeč v petek spoznavali prometne predpise, ne le kot pešci, temveč tudi kot vozniki. Po skupnem predavanju bodo sedli v vozila in sledili navodilom, kako pravilno pripeti varnostni pas, upoštevati prometne znake in semafor ter paziti na varnostno razdaljo itd.

Varnost v prometu je ena od pomembnejših tematik v današnjem času, zato jo najdemo tudi v učnem načrtu vsakega vrtca in seveda osnovne šole. Vrtci in osnovne šole poskušajo na različne načine o varnosti v prometu ozavestiti naše najmlajše, vendar z redkokaterim programom, dejavnostjo oz. projektom zajamejo tako teoretični kot praktični del preventivne vzgoje o varnosti v cestnem prometu.

Namen programov Kolesarčki in Jumicar je, da otrokom na zabaven, pa vendar poučen način, prek igre predstavijo pravilno vedenje v prometnem okolju, tako da bodo postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu. Postavljeni so v vlogo voznika in doživljajo dogodke, kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu. Obenem pa bo to za otroke tudi posebna izkušnja – nimajo namreč vsak dan možnosti, da bi se s štirikolesniki vozili po cesti s pravimi križišči, prometnimi znaki in pravim semaforjem! Promet na poligonu nadzoruje več za to usposobljenih mentorjev, ki otroke opozarjajo na napake in jim razložijo, kako ravnati v določenih situacijah.

Pri programu Kolesarčki so otroci postavljeni tudi v vlogo pešca, ki mora pravilno prečkati prometno cestišče na poligonu, prek igre pa spoznajo:
- kako pomembna je varnostna čelada,
- osnovne prometne znake,
- pomen semaforja,
- kako se pravilno prečka cestišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.