Magazin > Lepota & telo
293 ogledov

Ko pomivalec odpade

pomivalni stroj Shutterstock
Pomivalni stroj je za mnoge gospodinje eden najboljših izumov, saj jim odtegne kar lep kos dela. Ob tem pa se je treba zavedati, da določeni predmeti vanj nikakor ne sodijo.

Visoka temperatura in močni detergenti lahko poškodujejo določene izdelke, zato se je v takih primerih najbolje zateči k staremu načinu pomivanja posode. Preden naložite posodo v stroj in pritisnete gumb za začetek preverite, da niste vanj zložili spodaj naštetega. 

1. Ostri noži

Noži hitreje postanejo topi, če jih peremo v pomivalnem stroju. Vedno pa je prisotna tudi nevarnost, da bodo poškodovali druge predmete, v kolikor ne bodo dobro nameščeni. 

2. Ponve, s premazom proti sprijemanju

Prevleka, ki preprečuje sprijemanje hrane na ponev, se lahko po nekaj pranjih v pomivalnem stroju spere. 

3. Litoželezna posoda

Posoda iz litega železa nikakor ne spada v pomivalni stroj. Očistite jo s pomočjo vroče vode in gobe. Izogibajte se tudi uporabi detergentov, žičnate gobice in namakanja posode. Trdovratne delce hrane z lahkoto odstranite, če v posodi zavrete vodo. Po čiščenju posodo posušite in jo narahlo premažite z oljem.

4. Leseni pripomočki

Če v pomivalnem stroju peremo lesene kuhinjske pripomočke, lahko ti izgubijo zaključni sloj, se zvijejo ali napokajo. 

5. Kristal

Visoka temperatura in močni detergenti pomenijo smrt za izdelke iz kristala. 

6. Pozlačeni predmeti

Pladnji, krožniki in skodelice z zlato obrobo ne sodijo v pomivalni stroj. Zlati detajli lahko zaradi vročine in detergentov izginejo, se okrušijo ali obledijo.

7. Mehka plastika

Posoda iz mehke plastike in plastični izdelki za enkratno uporabo ne sodijo v pomivalni stroj. Nekatere izdelke iz trde plastike lahko peremo v pomivalnem stroju, a le v zgornji košari. Preverite oznake na plastični posodi, iz katerih je razvidno, ali sodi v pomivalni stroj.

8. Bakrena posoda

Tovrstna posoda lahko zaradi pranja v pomivalnem stroju spremeni barvo in postane lisasta. 

Komentarjev 1
  • YaKo 15:20 15.julij 2014.

    leseni pripomočki naj kar razpokajo. za tistih nekaj centov bom že nove kupil, ko bo potrebno. Pa običajno nimajo kakšnega posebnega zaključnega sloja.