Slovenija
273 ogledov

"Ko sem prišel v Slovenijo, sem se izpopolnil"

Mehtab Singh Vlado Bucalo
Mehtab Singh je edini sikh v Sloveniji. V začetku leta 2011 je pri nas ustanovil podjetje in se sem tudi preselil. Pravi, da živi v najboljši državi na svetu.

Njegova zgodba, kako je v dvajsetih minutah v Sloveniji ustanovil podjetje, je pritegnila britanski časnik The Economist, saj izven naših meja velja prepričanje, da tujci pri nas težko ustanovijo podjetje. "Jaz sem to storil zelo preprosto, brez težav. Izpolnil sem potrebne papirje, šel na banko in podjetje sem že imel v svojih rokah," nam je pojasnil. A to mu ni uspelo v dvajsetih minutah, kot pišejo v The Economistu, temveč v enem dnevu. Je pa dvajset minut potreboval za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za proizvajanje kozmetike in čaja, je dodal.

Podjetje Mehtaba Singha se imenuje Marmorni Obok in ljudem ponuja indijske čaje in kozmetiko za ženske. S tem se ukvarja že podjetje njegovega očeta v Indiji in Mehtab je družinski posel razširil v Evropo. "V Slovenijo redno prihajam že zadnjih pet let, vaša dežela mi je zelo všeč. Všeč mi je, da ste majhni, a kljub temu veliki. Ko smo razmišljali, da bi se razširili na evropski trg, sem se odločil za Slovenijo, saj sem se tukaj od samega začetka počutil kot doma." S poslovanjem na slovenskih tleh je začel januarja 2011, praktično sredi krize, a ta nanj ne vpliva, pravi. "Ponujamo drugačne izdelke, kot jih ponuja trg. Naša ciljna skupina so ženske in dekleta, ki bi se zaradi kozmetike celo odpovedale hrani (smeh). Hrana, kozmetika in oblačila so tri panoge, ki bodo vedno rastle, tako je po vsem svetu." In ker posel raste, resno razmišlja, da bi odprl tudi svoj bar. "Ker prodajamo tudi čaje, nas ljudje sprašujejo, kje jih lahko kupijo. Zaenkrat so naše stranke bari in restavracije, a verjetno bomo odprli lasten bar, v katerem bi stregli indijski čaj, lahko pa bi ga tudi kupili."

Boljše letalske povezave in bolj delovna mladina

Mehtab je že prej spoznal vse lepote Slovenije, zdaj pa se je vanjo zaljubil. Spoznal je, da oznaka "Made in Slovenia" na izdelkih ljudem veliko pomeni, kar je razložil z naslednjimi besedami: "Slovenija je zelo cenjena dežela. To vam pove že dejstvo, da vi ne potrebujete vize, če hočete potovati v ZDA, kar ne velja za vse države v Evropski uniji. Vaš status je v očeh sveta zelo dober. Vaši sosedje vas zelo cenijo, prav tako Rusija, Romunija in Bolgarija. Zato mislim, da bi morali bolje izkoriščati svojo moč, več izvažati." Po njegovem mnenju nam manjkajo tudi boljše letalske povezave, ki so ključne za dobro gospodarstvo. "Vi nimate direktnih letov v Rim, v Madrid, v Lizbono, v londonski Heathrow! Tam lahko najdeš najboljše poslovne priložnosti. Sam poslujem tako: ko načrtujem poslovno pot, pogledam, kateri kraji so blizu letališča in nato poiščem ustrezne kupce in partnerje v teh krajih. Tako razvijam svoj posel. To je tisto, kar manjka Sloveniji, boljše letalske povezave, da bi bila ekonomija boljša."

Manjka pa tudi bolj delovna mladina. Ob tem pove zanimivo zgodbico: "Eden mojih prijateljev je bil pred kratkim sam doma, njegova starša sta bila na Hrvaškem. Prvi dan bi nam mogel kuhati, a ni mogel, ker mu je zmanjkalo plina. V kleti je sicer imel novo bombo, a je ni znal zamenjati, zato štiri dni ni kuhal, dokler se starši niso vrnili. Mene je to mama naučila že pri desetih letih. Pri vas je zelo drugače. Mnogi pravijo, da nočejo delati, ker bi to pomenilo, da morajo državi plačati davke." V tem se Slovenija zelo razlikuje od Indije, pravi. "V Sloveniji povprečen študent študira do 27, 28 leta, drugje po svetu in tudi v Indiji, pa doštudirajo pri 21, 22 letih. V Indiji in ZDA ima 27-letnik že pet let delovnih izkušenj, Slovenec pa nič. Če končaš študij pri 29 letih, je to že prepozno, 30 let je izginilo!"

O Sloveniji vse najlepše

A kljub manjšim pomanjkljivostim Mehtab za Slovenijo najde le lepe besede. Slovence opisuje kot zelo srečne in zelo radodarne ljudi. "Zelo sem vesel, da živim v Sloveniji, rad jo imam in Slovenija ima rada mene (smeh). Vsi so zelo prijazni." In spet je čas za zgodbico: "Ko sem rekel prijatelju, da moram v trgovino po nove kuhinjske nože, mi je rekel, da ima on nerabljen set nožev, ki mi ga lahko podari. To se mi je zdelo neverjetno." Morda ravno zato ne čuti nobenega domotožja. "Ko sem živel v Indiji, sem vedel, da v mojem življenju nekaj manjka in ko sem prišel v Slovenijo, sem se izpopolnil (smeh)," je zaključil.

Komentarjev 7
  • Jeet Singh 10:49 02.oktober 2012.

    Further i would also like to add few words that My best wishes for My Sikh brother "Mahtab Singh" for his success in his business.

  • Jeet Singh 10:45 02.oktober 2012.

    He is not the only SIKH living in Slovenia. My wife who is slovenian national from birth has adopted SIKHISM in 2010 and since she is living as a sikh in world best and beautiful country "Slovenia". We had a ...prikaži več daughter last month and so now one more SIKH added. I have been in this beautiful country last month aswel. The only thing i felt about slovenia is HOME. I was very comfortable and relax while my visit. I may look forward to be the part of the wonderful country.

  • Iztok Gustinčič 10:52 01.oktober 2012.

    Zanimivo bi bilo izvedeti, kako prodaja vse te izdelke, če je v celem lanskem letu naredil točno 0€ prometa ... davčna inšpekcija?http://www.bizi.si/MARMORNI-OBOK-D-O-O/