Zdravje > Otrok
38 ogledov

Ko sešteva cente za nakup koščka mesa

Stiska Profimedias
Bolna mamica bi bolnemu sinčku rada kupila poseben šampon in ga peljala v solno sobo ali na izlet na morje ...

Zala (pravo ime je znano uredništvu) je hudo zbolela že kot najstnica. Zaradi slabega srca je pogosto izgubila zavest. Ko so zdravniki ugotovili vzrok njenih težav, so se odločili za operacijo in ji že kot dvanajstletni deklici vstavili srčni spodbujevalnik.

Ker ji je bila blizu pomoč ljudem, se je po osnovni šoli odločila za srednjo zdravstveno šolo. A se je zalomilo tudi tukaj, saj se je poškodovala med prakso, ko je na postelji negovala žensko močnejše postave. Prišlo je do zdrsa medvretenčnih ploščic, zato je morala na operacijo. Po nesreči ni smela več opravljati nege, po prvi operaciji je imela še dve, a bolečine do danes niso izginile. Pravi, da ji zdravniki predlagajo še četrto operacijo.

V zadnjem letniku srednje šole se je njej in partnerju rodil sinček, zato so se skupaj preselili v del hiše, ki ga je oče otroka podedoval po smrti svoje matere. Zala je končala zdravstveno šolo, a ima zaradi težav z zdravjem težave tudi z zaposlitvijo, saj je nikakor ne more dobiti. Poleg omenjenih težav ima tudi astmo, ter težave z vratom in koleni. Zaradi pogostega jemanja protibolečinskih tablet ima nenehne težave z želodcem in je ujeta v začaran krog slabega imunskega sistema in bolečin. 

Nasilje in zdravstvene težave sinčka

“Težavam pa še zdaleč ni bilo konca,” pripoveduje Zala. Njen partner je podedoval del hiše, del hiše ima še njegov brat, en del pa očim. Tedaj so v hiši živeli vsi skupaj, kar se je kmalu izkazalo za slabo idejo. Očim ima namreč velike težave z alkoholom in postane hitro nasilen. Ker sta se Zala in njen partner po številnih incidentih zbala za varnost otroka, sta se preselila v najemniško stanovanje, kar je pomenilo začetek finančnih težav. Že prej sta živela skromno, saj si z eno plačo nista mogla privoščiti obilja. Zdaj pa komaj shajata iz dneva v dan.

Zali pa je pri vsem skupaj najbolj hudo za dvoletnega sinčka, saj mu ne more omogočiti potrebnega zdravljenja. Sinček ima hudo obliko astme in atopijski dermatitis, ki zahteva posebno nego. “Naredi se mu hrapava koža, nato rdeč madež, ki ga zelo srbi. Tako malemu otroku težko preprečim praskanje, zato si pogosto kožo spraska do krvi. Pogosto se to zgodi med spanjem,” opisuje Zala. Dodaja, da se te ranice nato zagnojijo in mora hitro ukrepati, da se vnetje na razširi.

“Na recept dobi kremo, ki pa mu tanjša kožo, zato jo po navodilih zdravnika uporabljam zelo previdno in ko je res potrebna,” pravi. Pojasnjuje, da so ostale stvari, ki mu pomagajo, samoplačniške in zelo drage. “Zelo mu pomaga šampon za ta namen, a stane osem evrov in ga ne moremo kupiti,” pravi. Zelo ga razdražijo tudi navadni detergenti za perilo, a so tudi tisti bio po njenih besedah predragi, da bi si jih lahko privoščila. Zato njegove oblekice opere z navadnim detergentom in jih nato še dvakrat izpira, kar se je izkazalo kot zelo v redu.

Sešteva cente za nakup mesa

Najhuje ji je, ko dobi sinček astmatičen napad, saj je tedaj cel dan slab in razdražen. Čeprav bi nanj blagodejno vplival morski zrak, morja še ni videl in tako bo tudi to poletje. Zala pripoveduje, da mu včasih s seštevanjem centov kupi košček mesa ali kakšno sadje in da v takšnem položaju ne more razmišljati o morskem zraku.

Sama ima veliko upanja na boljšo prihodnost. Upa, da se bo kmlau uredilo tudi s podedovanim delom hiše njenega partnerja, saj svojega dela ne moreta prodati, lastništvo dela hiše pa jima onemogoča prejemanje socilanih pomoči. Trenutno bi rada svojemu otroku kupila le šampon, ki bi mu pomagal in enodnevni izlet na morje ali obsik solne sobe. Morda tudi sestavine za zdrav in okusen smuti za njenega malčka. 

Držinica bo presrečna vsakega prispevka, ki bi jim v trenutni težki situaciji polepšal in oljašal dan. Z družino so nas povezali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, kjer dobro poznajo zgodbo Zale in njenega otroka. Za družinico so odprli poseben račun, čisto ves denar pa bo namenjen družini. 

ZPM LJBULJANA MOSTE POLJE, Proletarska 1, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865 
KODA NAMENA: CHAR
SKLIC: 00 525
 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 15
  • Lori3 12:09 14.junij 2016.

    Prosim povejte tej mamici, da otroku s tako boleznijo pripadajo 2 ali celo 3 tedni letovanja na Debelem rtiču. BREZPLAČNO torej zanjo in za otoka. Tam bo imel vsak dan dihalne vaje, zdravniško obravnavo in kopeli proti dermatitisu. To, da ...prikaži več ga pelje za en dan na morje, ali pa parkrat v solno sobo mu ne bo pomagalo.... Otrokov pediater naj pošlje predlog zdravniški komisiji in če je z otrokom res tako hudo, bodo zdravljenje zagotovo odobrili. To bi ji sicer lahko povedali tudi že na Zvezi prijateljev mladine... Razen če v resnici ni tako hudo.....

  • primoz.g 00:43 14.junij 2016.

    jebte se haterji, darujte namest šinfate, vsak evro pripomore, sej ne rabiš prdnit 100tko daj 2, 3 5 eur in boš pomagal, jest to delam vedno, par evrov me ne bo hudič uzel, pač kako kavo manj spijem, občutek je ...prikaži več pa le dober. kdo in zakaj je kriv pa pomoči potrebnim ne pomaga ama nič. tko da ne modrovat ampak doniraj, če ne moreš pač ne, boš pa drug mesec.

  • BorutK 00:18 14.junij 2016.

    Najlaži je otroka narest pa se hvalt kak džek si, skrbet zanga je pa druga stvar...