Slovenija
421 ogledov

Za cenejše plačevanje položnic

Simon Steinman Saša Despot
"Nihče ne mara prepisovanja številk računov in referenc s tiskanih položnic. S Hal mBills smo elegantno rešili prepisovanje na način, da položnico poslikaš, aplikacija pa ti avtomatsko prebere vse podatke na položnici," opisuje Simon Steinman iz podjetja Halcom Plačila.

Podjetje Halcom Plačila je za svojo aplikacijo Hal mBills prejelo potrditev z E-nagrado za najboljši informacijski projekt preteklega leta, v Appleovi tržnici aplikacij pa so na prvem mestu med brezplačnimi finančnimi aplikacijami. O aplikaciji in možnostih uporabe smo govorili z vodjo plačilnih storitev v podjetju s Simonom Steinmanom

Bili ste izbrani za najboljši informacijski projekt leta. Kako se počutite po takšni potrditvi?
Nagrada je bila za nas prijetno presenečenje, saj smo dobili dodatno potrditev, da smo s Hal mBills na pravi poti.

Inovacija vašega podjetja Hal mBills omogoča enostavnejši način plačevanja računov. Kaj to pomeni, kako jih plačujemo?
Rešitev, ki jo ponuja Hal mBills je neverjetno enostavna. V preteklosti smo mesečne račune plačevali tako, da smo jih dobivali v papirnati obliki v poštni nabiralnik, kuverto smo odprli, položnico postavili na kup z drugimi položnicami in enkrat ali dvakrat na mesec vse položnice plačali preko računalnika ali pa na pošti oz. na banki. Z mobilno aplikacijo Hal mBills je plačevanje položnice končno postalo enostavno in tudi cenejše. Podjetje, npr. RTV Slovenija, uporabniku pošlje položnico kar na pametni telefon, uporabnik pregleda račun in ga z enostavnim dotikom zaslona lahko tudi plača. Nič več čakanja v vrsti, nič več zamudnega prepisovanja številk s položnice, zelo enostavno. In kar je najboljše, če jih potrebujem, imam vse račune vedno pri roki, kar na mobilnem telefonu.

Kako ste rešili problem tiskanih položnic?
Nihče ne mara prepisovanja številk računov in referenc s tiskanih položnic. S Hal mBills smo elegantno rešili prepisovanje na način, da položnico poslikaš, aplikacija pa ti avtomatsko prebere vse podatke na položnici za plačilo. Zelo enostavno. Ta način je na primer najbolj všeč tistim uporabnikom, ki ne želijo uporabljati tipkovnice na telefonu.

Kolikšna je provizija pri plačevanju računov?
Provizija za plačilo ene položnice znaša samo 25 centov.

Kako si pomagamo s funkcijo Nakaži denar? Kolikšna je provizija?
Nakaži denar drugi osebi je možnost, ki jo ponujamo brezplačno. Ideja je zelo preprosta. Če moram drugi osebi nakazati denar, zakaj tega ne bi mogel narediti kadarkoli, kjerkoli in bolj preprosto. Vse kar moram vedeti je telefonska številka osebe in že ji lahko nakažem denar. Videli smo zelo uporabne primere, ko na primer starši svojemu sinu, študentu v Ljubljani, nakažejo denar kar preko telefona ali pa ko si sodelavci stroške skupnega kosila razdelijo kar preko aplikacije Hal mBills. Skoraj vsak dan vidimo kakšen nov zanimiv primer uporabe.

Simon Steinman | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vsi prenosi potekajo preko mobilne denarnice. Kaj to pomeni? 
To enostavno pomeni to, da ne potrebujete več papirnatega denarja v vaši denarnici, ampak lahko plačujete z elektronskim denarjem, ki se nahaja v vašem telefonu. Če imate preveč denarja v vaši mobilni denarnici na telefonu, ga enostavno prenesete na vaš račun pri banki, če pa je denarja premalo, pa ga vaša banka prenese v vašo mobilno denarnico. Izkušnje iz tujine kažejo, da je takšen način plačevanja veliko bolj varen, Hal mBills pa lahko uporabljate ne glede na to, pri kateri banki imate odprt račun.

Koliko ljudi že uporablja vašo aplikacijo?
Vsak dan imamo večje število novih uporabnikov aplikacije, konstantno rastemo, tako kot smo tudi pričakovali in načrtovali. Da smo ena izmed bolj priljubljenih rešitev kaže tudi to, da smo v Appleovi tržnici aplikacij že dalj časa na prvem mestu med brezplačnimi finančnimi aplikacijami.

Povezali ste se tudi s številnimi podjetji. S katerimi?
Teh podjetij je res veliko, vsak dan pa nam tudi pridružujejo nova. Če omenim nekaj največjih podjetij, s katerimi si delimo vizijo plačevanja so to Petrol, Zavarovalnica Triglav, RTV Slovenija, Dnevnik, Energija Plus, T2, SPL, Adriatic Slovenica in tako dalje. Potrebno je omeniti tudi veliko podporo Uprave Republike Slovenije za javna plačila, s katero smo vključili v sistem tudi javne vrtce in šole na način, da starši lahko prejmemo račun za vrtec kar na svoj telefon.

Kaj to pomeni za uporabnika?
Hal mBills je res najenostavnejši način plačevanja za uporabnika, ki pa je tudi cenejši. Med našim najmlajšim in najstarejšim uporabnikom je več kot 50 let razlike, tako da smo poskrbeli za starejše populacije, ki se še vedno spomnijo kako so izgledali čeki, ter tudi za mlajše generacije ki večinoma komunicirajo samo še preko telefona.

Simon Steinman | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kako je poskrbljeno za varnost uporabnika?
V letu 2015 smo pridobili licenco Banke Slovenije za našo storitev, tako da imamo stroge interne in zunanje kontrole, ki skrbijo, da naša storitev dela tako kot mora delovati. Večkrat smo se z našimi uporabniki pogovarjali o varnosti storitve, ter že z osnovnimi informacijami prepričali tudi najbolj skeptične. V podjetju Halcom že več kot 20 let razvijamo rešitve za centralne banke, poslovne banke in podjetja, skozi naše sisteme se mesečno prenaša 70 milijard evrov, tako da imamo znanje in izkušnje na področju varnosti. Rad bi opozoril na to, da je denar uporabnikov voden na posebnih bančnih računih slovenskih bank. Do svojega denarja lahko dostopajo samo uporabniki preko Hal mBills. Podatki naših uporabnikov prav tako niso shranjeni na telefonu, ampak so shranjeni na močno varovanih strežnikih. Vsi prenosi podatkov so zaščiteni, tako da tudi ni možno, da bi nekdo drug dostopal do podatkov uporabnikov. Glede na to, da nam zaupajo centralne in poslovne banke, verjamemo, da nam zaupajo tudi naši uporabniki.

Ste že imeli poskuse vdora? Ste imeli že kakšne nevšečnosti?
Ne, aplikacija Hal mBills deluje stabilno, dobivamo pozitivne povratne informacije uporabnikov, ki so nad aplikacijo navdušeni, pripravljamo pa že nove načine plačevanja s Hal mBills. Naša vizija je ta, da bi lahko v bližnji prihodnosti pustil svojo denarnico in gotovino kar doma, ter s svojim telefonom plačal vse, za kar danes potrebuješ gotovino. Ljudje ponavadi doma prej pozabimo denarnico, kot pa telefon.

anja.scuka@zurnal24.si