Avto
36 ogledov

Ko Slovenci navdušijo Top Gear

Akrapovič full moon Akrapović
Slovenski proizvajalec visokozmogljivih izpuhov Akrapovič je zbudil pozornost svetovne motoristične javnosti s promocijskim motociklom Full Moon (polna luna), ki ga je prvič predstavil prejšnji teden.

Promocijski dvokolesnik, ki so ga pri Akropoviču izdelali skupaj s slovensko delavnico za predelavo motociklov Dreamachine Motorcycles, je bil prvič predstavljen na razstavi Custombike Show, ki je od 5. do 7. decembra potekala v nemškem Bad Salzufelnu.

Tam je vzbudil veliko pozornosti, saj so se številni specializirani svetovni mediji razpisali o motociklu "zapeljivih linij" in "neverjetnih proporcev". Akrapovičevega izdelka ni spregledala niti ekipa priljubljene avtomobilistične televizijske oddaje Top Gear, ki sicer ne skriva svoje zadržanosti do dvokolesnikov.

Top Gear: "Nismo ga mogli spregledati"

"Pri Top Gearu običajno ne pišemo o motorjih, ampak ko slovenski mojstri izpušnih sistemov izdelajo motor z imenom Full Moon, tega ne moremo spregledati," so zapisali na spletni strani topgear.com.

Posebno obliko motorja, katerega valovita karoserija je zasnovana okoli ogromnega izpuha, Top Gear opisuje z oceno, da bi takšen motor pristajal "futuristični Kruteli De Vil (iz 101 Dalmatinca) na poti v trgovino s hišnimi ljubljenčki".

Poleg unikatne karoserije se motocikel ponaša tudi s 30-palčnim sprednjim kolesom iz karbonskih vlaken in aluminija, ki je zaradi svoje oblike polne lune dal ime tudi končnemu izdelku.

Opazili so ga tudi v ZDA

Posebneža so opazili tudi pri ameriški motoristični reviji Bold Ride, ki se navdušuje nad pristopom do oblikovanja motocikla, začetega pri izpuhu. "Akrapovič dokazuje, da se da začeti tudi s konca," ocenjujejo.

Tako Top Gear kot Bold Ride izpostavljata tudi tehnične specifikacije dvokolesnika, še posebej agregat S&S Knucklehead V-Twin s prostornino 1524 kubičnih centimetrov ter avtomatiziran hidravlični sistem, s katerim motocikel prosto stoji in zato ne potrebuje stojala.

Za izdelavo celotnega motorja - vključno z ročno izdelano karoserijo, za katerega so navdih dobili v ročno izdelanih prestižnih maloserijskih limuzinah - je podjetje iz Ivančne Gorice porabilo 800 delovnih ur, so sporočili iz Akrapoviča.

Komentarjev 3
  • girl36 22:04 12.december 2014.

    Motocikl, resno?

  • STF 10:31 12.december 2014.

    Sorry sam tole zgleda ko en bide.

  • Lavdan 11:27 11.december 2014.

    In kaj pomeni, če nekoga nadušiš.