Šport > Zimski športi
113 ogledov

Ko so Američani hvaležni Slovencem

Kevin Bickner EPA
Američani so na ekipni tekmi v Planici osvojili sedmo mesto, kar je njihova najboljša uvrstitev v več kot treh desetletjih. "Slovenci trenerji so nam zelo v pomoč," pravi trenutno najboljši Američan.

Ameriški skakalci so s precejšnjo slovensko pomočjo prišli do najboljše moštvene uvrstitve na tekmah svetovnega pokala v zadnjih treh desetletjih. Američane sicer vodi Bine Norčič, pomagata pa mu tudi Uroš Vrhovec in Igor Cuznar.

"Dobro je, da imamo v reprezentanci toliko Slovencev. V veliko pomoč so nam. V Sloveniji lahko tudi vseskozi treniramo, tu smo skozi celotno zimo, tu treniramo tudi po poletju," nam je povedal trenutno najboljši ameriški letalec Kevin Bickner. V šali je dodal, da zna že kakšnih pet do deset slovenskih besed, ki pa večinoma niso primerne za objavo.

"Vsekakor dobimo ob sodelovanju z njimi vpogled v to, kako delujejo velike skakalne nacije, vse skupaj pa skušamo prilagoditi naši zvezi. Želimo rasti iz sezone v sezono in narediti ta šport bolj prepoznaven v ZDA. Slovenski trenerji so nam tu zelo v pomoč," je še dejal ameriški rekorder, ki je na letalnici v Vikersundu pred dnevi poletel do 244,5 metra, nato pa kljub grdemu padcu v drugi seriji osvojil 15. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu.

"Medijsko spremljanje naših skokov, rezultatov je v ZDA neobstoječe. Nihče pravzaprav niti ne ve, kaj so to smučarski skoki. Tudi ob mojem rekordu nisem zasledil kakšne novice, nekaj ljudi pa si je na facebooku ogledalo moj padec, vsekakor pa se nič od tega ni pojavilo v novicah," je še dejal skakalec, ki se na petkovi posamični preizkušnji sicer ni uspel uvrstiti na tekmo.

Kevin Bickner | Avtor: EPA EPA

Nekaj posledic je namreč pustil tudi padec v Vikersundu. "Na Norveškem sem bil vzhičen nad tem, da sem na mestih, kjer v svetovnem pokalu še nisem bil. Poskušal sem na vsak način doseči tisto zeleno črto in sem pretiraval ter nisem pravočasno izvedel doskoka. Nekaj dni me je vse bolelo, a mislim, da sem prišel pripravljen v Planico. Nisem še bil na 100 odstotkih, a dva dneva kasneje sem že pri njih. Na padec sem že popolnoma pozabil," pravi Bickner.

In katera letalnica mu je ljubša? "Moram odgovoriti po resnici (smeh)? Moral bom reči Vikersund, ker sem tam le dosegel svoj osebni rekord, vendar je Planica res zelo blizu," je še dejal Američan.

Komentarjev 2
  • ode 12:50 26.marec 2017.

    Za večino amerikancev je Amerika cel svet. Tako se učijo v šoli.

  • ode 12:48 26.marec 2017.

    Na ulici New Yorka vprašajte povprečnega mimoidočega, kje je Evropa. Pojma ne bo imel.