Projekti
54 ogledov

Ko tempo narekuje pes

tek, vadba Žurnal24 main
Če imate psa in obožujete tek, poizkusite s canicrossom. Ob koncu septembra se lahko udeležite že prve tekme, ki bo v Mariboru.

Canicross je šport, kjer pes in vodnik tečeta skupaj. Ker je pes praviloma hitrejši, z vlečenjem pomaga tekaču k hitrejšemu tempu. "Za canicross je primeren prav vsak pes, ki ima voljo do teka. Hitrosti namreč niso visoke, zato lahko uspešno nastopajo tudi manjši in počasnejši psi. Najboljši pa so psi, ki imajo veliko vlečno moč in imajo veliko željo po vlečenju - ptičarji, greysterji, pasme tipa bull, dobermani, polarne pasme, ..." svetujejo v Slovenskem klubu vodnikov vlečnih psov, kjer med drugim organizirajo skupinske treninge. Oprema, ki jo potrebujete za canicross je poleg tekaške opreme za vodnike še oprsnica za psa, elastična vrv in poseben pas,ki ga tekač pripne okoli pasu.

Tečejo pet kilometrov

"Canicross je rekreativen šport, primeren za različno pripravljene tekače. Zavedati pa se je treba, da najhitrejši tekači dosegajo hitrost dve minuti in 45 sekund na kilometer po razgibanem terenu in dolžini okoli pet kilometrov," pravi podpredsednik kluba Patrik Zupanič, ki se bo udeležil etapne canicross tekme na Češkem. Pojasnjuje, da se ponavadi teče po razgibanem terenu, zato lahko canicross primerjamo s tekaškimi kros tekmovanji. Če bi se radi udeležili kakšnega treninga, se obrnite na Slovenski klub vodnikov vlečnih psov, na Društvo športnih psov Slovenije ali Canifit, kjer organizirajo skupinske treninge. 

 
"V Sloveniji je na leto približno pet canicross tekem. Nekaj tekem je izvedenih samo v disciplini canicross, medtem ko je na drugih tekmah canicross priklopljen ostalim disciplinam z vlečnimi psi," razlaga Zupanič. V soboto 27. septembra bo v Mariboru tekma vlečnih psov - 2. Dryland Maribor. Kategorije bodo scooter open, bikejoring open, canicross psi do 25 kilogramov, canicross psi nad 25 kilogramov in tek s kužki 4fun. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.