Šport
25 ogledov

Ko zataji tehnologija ...

fabio fognini EPA
Teniški obračun na OP ZDA je zaznamovala nenavadna napaka elektronske tehnologije sokolje oko.

Sistem hawk-eye (sokolje oko) je v zadnjih letih postal nepogrešljiv del teniške igre. S pomočjo kompleksne računalniške tehnologije, ki so jo predstavili leta 2001, lahko precej natančno predstavijo tridimenzionalno pot žogice in njen pristanek.
Tehnologija velja za zelo zanesljivo, zato ima v primeru nesoglasij med tenisači in sodniki venomer zadnjo besedo. A na obračunu prvega kroga OP ZDA med Fabiom Fogninijem in Stevom Johnsonom se je še enkrat potrdilo, da sistem ni brez napak.

Med eno od izmenjav je Johnson prekinil igro, ker je bil prepričan, da je Fogninijeva žogica pristala izven igrišča. Američan je izzval sokolje oko, ki je grafično pokazalo, da se žogica drži črte, a obenem signaliziralo, da je bila žogica v outu (VIDEO).

Johnson je darilo sprejel in se odpravil proti servisni črti, medtem ko je Fognini od glavnega sodnika zahteval, naj pokliče nadzornika obračuna. Ta je presodil, da gre za napačno interpretacijo grafičnega prikaza in točko dodelil Italijanu.

Fognini, ki se je že pred incidentom s sokoljim očesom zapletel v prepir z glavnim sodnikom Damienom Dumusoisom, je po koncu obračuna dejal, da delilec pravice ''ni za nobeno rabo''.

Johnson si po debaklu s sokoljim očesom ni več opomogel in Fognini je slavil z rezultatom 2:6, 6:3, 6:4, 7:6(2).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.